Активізувались «соціальні» шахраї

Поділитися

Тема шахрайства існує не один десяток років, проте, останнім часом вона звучить у ЗМІ частіше. Розвиток універсальних і різнобічних каналів зв’язку, таких як телефонні, соціальні мережі, електронна пошта, сервіси миттєвого обміну повідомленнями, дозволив людині, з одного боку, більше й ефективніше спілкуватися зі своїми друзями та близькими. Але одночасно з цим прогрес відкрив і нові можливості для шахраїв, прискоривши розвиток так званої соціальної інженерії. Це широке поняття використовують для визначення отримання доступу до конфіденційної інформації без застосування спеціальних технічних засобів – через доступні канали зв’язку.

 Мобільний оператор не завжди може оперативно запобігти діям «соціальних» шахраїв, оскільки про їх існування може дізнаватися лише зі звернень своїх абонентів.

 Схеми роботи таких шахраїв можуть бути різноманітними й складними, але всі вони зводяться до одного простого сценарію: використовуючи доступні канали зв’язку, шахрай надсилає людині чи групі людей повідомлення, яке викликає у них сильні емоційні почуття і передбачає відгук. У якості зачіпок можуть використовуватися:

 жалість (повідомлення про хворобу, родича, який потрапив у біду, прохання про благодійну допомогу і т.п.);

  • можливість легкої наживи (повідомлення про можливість отримання багаторазового поповнення, виграші різного роду призів, участь у безпрограшних лотереях тощо);
  • особливості соціального статусу (наприклад, пропозиція роботи людям, які її шукають; обіцянку задовольнити потреби певних громадян).

 Повідомлення від таких шахраїв зазвичай спонукають людину до одного з двох конкретних дій – зателефонувати або написати SMS:

 1. Надсилання повідомлення з мобільного на невідомий абоненту номер

 Абоненту можуть запропонувати відправити повідомлення на платний короткий номер нечесного провайдера. Вартість відправлення повідомлення може складати від 10 до 50 грн. Оператор не має можливості відразу «вирахувати» такого провайдера або субпровайдера – подібні схеми розкриваються тільки за допомогою повідомлень від абонентів. Оператор має право застосувати санкції до компанії-порушника, позбавивши її доходів і зобов’язавши повернути кошти усім постраждалим, або взагалі розірвати з нею договір.

 Щоб захиститися від подібних шахраїв, МТС рекомендує абонентам у будь-якому випадку не відправляти SMS на невідомі номери, отримані з недостовірних джерел.

 2. Дзвінок на невідомий номер:

 Абоненту можуть запропонувати два варіанти – подзвонити на короткий номер, або подзвонити на звичайний номер в межах України.

 У випадку дзвінка на короткий номер схема буде аналогічною відправленню SMS на такий номер. При цьому шахраї будуть намагатися якомога довше протримати вас на лінії.

 Якщо передзвонити запропонували на звичайний номер, то, зазвичай, трубку піднімає людина, яка називається представником МТС (часто шахраї використовують номери мереж інших операторів, наприклад, 091, 093, 063, 067, 068, 098, тому що МТС оперативно блокує номери шахраїв на своїй мережі). Псевдоробітник оператора заманює абонента яскравою історією з можливістю виграти приз. А для участі запропонує придбати картки поповнення рахунку МТС на велику суму (зазвичай від 300 до 1800 грн.) та повідомити секретний код.

 ТОП-15 схем, які використовують шахраї

Ми склали добірку таких схем, щоб показати, як можна визначити ознаки шахрайства, а також що потрібно і чого не варто робити, стикаючись із сумнівними пропозиціями.

SMS-шпигун

Шахраї рекламують «послугу» визначення місця розташування людини за номером його мобільного телефону. Таких чудо-сайтів десятки, і всі вони нібито використовують технологію GSM-пошуку: так само, як і самі мобільні оператори, що впровадили послугу мобільного позиціювання.

Для того щоб скористатися «послугою», абонентам пропонують спочатку зареєструватися за допомогою SMS: абоненту пропонують відповісти на кілька запитань, за кожне повідомлення знімається не маленька сума і таких SMS, зазвичай, декілька.

У результаті людині приходить посилання на портал із загальнодоступною інформацією про належність того чи іншого коду певного оператора зв’язку або на сервіси інтерактивних карт, такі як Google Maps або Yandex Maps.

Щоб не стати жертвою подібної схеми, необхідно дотримуватися простого правила – уважно читати умови надання «послуги». Їх нелегко знайти на сайті, що рекламує диво-послугу, але витрачені зусилля можуть обернутися зекономленими грошима і нервами. А в умовах зазвичай дрібними літерами написано, що все це не більше ніж гра, розважальний сервіс, що пропонує доступ до даних, що містить пізнавальну інформацію.

Вірус, який блокує екран комп’ютера

Шахраї використовують вірусне програмне забезпечення, яке блокує екран комп’ютера. Для розблокування пропонується надіслати SMS на короткий номер. За відправку знімається приблизно 30 грн. Після чого надсилається код, який можна ввести в спеціальне поле на екрані комп’ютера і відновити його роботу.

Щоб не стати жертвою подібної схеми, бажано мати хороший антивірусний захист на вашому комп’ютері та проводити періодичне оновлення антивірусного ПЗ, спрямованого на боротьбу саме з цим вірусом.

Пропозиція розбагатіти

Шахраї відправляють SMS наступного змісту: «ЦЕ ПОВИННІ ЗНАТИ ВСІ!!!!! Існує один варіант отримання грошей по мобільному телефону, грошей звичайно ви зняти не зможете, зате ВАМ на рахунок прийдуть гроші. За відправлену SMS з вас нічого не знімуть – це перевірено вже дуже багатьма. Як це зробити». Далі пропонується відправити SMS-повідомлення (набір букв і цифр) на короткий 4-значний номер. Шахраї обіцяють, що протягом трьох хвилин вам прийде на рахунок 30 грн. Поповнювати запрошують абонентів усіх мобільних операторів. Насправді, гроші знімаються у того, хто відправляє SMS.

Заборгованість за кредитом

Абоненту приходить SMS: «Банк Х відмовив Вам у видачі кредиту». Через кілька днів, коли абонент забуде про це повідомлення, йому дзвонять з незнайомого номера. Автовідповідач, представившись банком Х, каже: «Нагадуємо Вам про необхідність погасити кредит. Хочете прослухати повідомлення ще раз, натисніть 1. Хочете зв’язатися з оператором, натисніть 2 ». Зазвичай, абонент виходить на оператора, який правдоподібно описує ситуацію із заборгованістю по кредиту. Для більш детального з’ясування обставин псевдооператор пропонує з’єднати абонента зі службою безпеки банку, завданням якої насправді є виманювання у переляканого абонента особистої інформації, номерів кредитних карток та ін. Не дивно, що після цього з карток починають зникати гроші.

Важливо! Ні в якому разі не розкривайте нікому свої особисті дані. Попросіть «представників банку» надати якомога більше інформації про банк: телефон, адресу, контактну особу. Обов’язково перевірте інформацію у відкритих джерелах.

Підключись і отримай 100 гривень

За грошову винагороду вам пропонують підключитися до мобільного зв’язку на контрактній основі. Зловмисники обіцяють, що візьмуть всі зобов’язання за контрактом на себе і будуть вчасно оплачувати рахунки. Через певний час вам приходить рахунок на роумінг на дуже велику суму грошей.

Важливо! Не оформляйте на себе контракти для невідомих третіх осіб, тому що за законодавством ви несете повну юридичну відповідальність за всі документи, під якими підписуєтеся.

Отримай вдвічі більше

Абоненту приходить SMS такого змісту: «Сервер мобільного оператора Х. Перекажіть гроші на номер 8-ХХХ-ХХХ-ХХ-ХХ і отримаєте вдвічі більше!»

Важливо! Мобільний оператор ніколи не проводить акцій, умовою яких є переказ грошей з одного мобільного номера на інший.

Досить реклами

Абоненту приходить SMS з пропозицією відписатися від рекламної SMS-розсилки. Щоб відписатися, треба відправити нібито безкоштовне SMS на один з коротких номерів. SMS виявляється платним.

Важливо! Зверніть увагу на номер, з якого відправлено SMS. Якщо він вам невідомий, це вже привід зателефонувати оператору і уточнити деталі запропонованої можливості. Потрібно пам’ятати, що шахраї можуть скористатися послугою відправлення SMS через Інтернет, підставивши будь-яке ім’я в полі відправника.

Врятуйте дитину

Абонент отримує повідомлення з невідомого номера про необхідність знайти рідкісну групу крові для порятунку дитини. У повідомленні вказується номер телефону, дзвінки на який автоматично спустошують рахунок абонента.

Важливо! Незнайомий номер повинен вас насторожити і змусити ще раз замислитися, чи за адресою потраплять ваші кошти.

Усунення неполадок

Під приводом несправності мережі абонента просять набрати певну послідовність цифр і символів, що є командою переказу грошей.

Важливо! Будь-яка інформація, отримана від невідомих, потребує перевірки. Зв’яжіться з оператором за безкоштовним номером 111.

Можна зателефонувати?

На вулиці перехожий просить вас дати подзвонити хворій мамі або дітям додому, посилаючись на акумулятор, що сів, і терміновість дзвінка. Дзвінок здійснюється на платний номер.

Важливо! Той, хто просить зателефонувати, може дійсно бути в скрутній ситуації. Попередьте людину в максимально м’якій формі, що ви хочете після дзвінка перевірити свій рахунок. Якщо перед вами шахрай, це його неодмінно відлякає.

Потрібна робота?

Ви бачите оголошення з пропозицією високооплачуваної роботи. Для отримання докладної інформації пропонується відправити SMS або зателефонувати на короткий номер, при цьому з рахунку знімається певна сума грошей, про які в оголошенні не було сказано.

Важливо! Зверніть увагу на інформацію про вартість дзвінка або SMS. Якщо така інформація відсутня, будьте готові до того, що вартість може бути більше звичайної.

Перекинь грошей

Абоненту приходить SMS: «Не можу додзвонитися, немає грошей, перешли 5 гривень». Зайве говорити, що з цього номера ніхто не передзвонює.

Важливо! Зазвичай такі повідомлення можуть відправити тільки найближчі люди: друзі, рідні. Незнайомий номер повинен вас насторожити і змусити задуматися, чи за адресою потраплять ваші кошти.

Поверніть мої гроші

Абонент отримує SMS про те, що хтось перевів на його рахунок певну суму грошей. Через декілька хвилин приходить SMS з повідомленням про помилку і проханням повернути гроші назад.

Важливо! Перевірте, чи змінився стан вашого рахунку. Якщо ви не пам’ятаєте, завжди можна зателефонувати оператору і уточнити, чи не було поповнень рахунку протягом дня.

Ви виграли!

Абоненту приходить SMS з невідомого номера або з Інтернету (номер 1010), де йдеться про виграш цінного призу. Щоб його отримати, необхідно купити ваучер поповнення рахунку протягом певного часу і повідомити код активації за вказаним номером. В інших випадках схеми «ВИ ВИГРАЛИ!» вам можуть подзвонити і представитися ді-джеєм радіостанції або оператором call-центру.

Важливо! Якщо у вас немає можливості подивитися умови акції на сайті, ви зможете отримати інформацію за безкоштовним номером 111.

Як не потрапити у пастку мобільних шахраїв

Зі свого боку ми всіляко намагаємося попередити можливість шахрайства, забезпечуючи захист наших абонентів. Але при цьому рекомендуємо дотримуватися декількох простих правил:

  • Пильність
  • Увага до деталей
  • Здоровий глузд
  • Повторна перевірка
  • Оператор завжди надасть підтримку

 

Не розкривайте особисту інформацію невідомим особам. Ні в якому разі не розголошуйте секретні коди поповнення рахунку. Не передавайте свої SIM-картки або інтернет-модеми третім особам за винагороду, тому що вони можуть бути також використані шахраями.

Олексій Кайда: «Ми ніколи не обіцяємо, а просто кажемо, що зробили би так, так і так»

Банківська система Тернопілля зазнає удару якщо Нацбанк заборонить достроково забирати внести