У економічному універсететі відродили “примусівку” та “журавликів”

Поділитися
10 лютого 2011 року ректор Тернопільського національного економічного університету Сергій Юрій зустрівся зі студентами факультету фінансів. Актова зала не змогла вмістити усіх бажаючих, повідомляє сайт університету.
Як організовувалась зустріч – напишуть студенти факультету в коментарях.
Письмові запитання білими журавликами линули із зали на сцену…  
На десятках-десятках маленьких   і великих листочках   із студентських записничків чи із лекційних конспектів великими чи дрібненькими буквами (залежно від характеру особистості) були виписані запитання лише до ректора (не зважаючи на те, що у президії був і декан факультету Ігор Гуцал – із ним студенти спілкуються чи не щоденно), на які Сергій Ілліч відповідав стоячи.
А цікавило студентів багато чого – і безпровідний інтернет у гуртожитках; і вступ випускників Університету до аспірантури; і відсутність гардеробу у навчальному корпусі №1; і заліки « автоматом» ; і можливості працевлаштування « державників» ; і робота ліфтів у гуртожитках; і стипендії; і якість освіти та визнання дипломів згідно до Болонського процесу в Україні; і можливість навчатися на військовій кафедрі; і лавочки довкола гуртожитків і між корпусами…
Студенти є студенти.
І   навіть « найзавченішим» із них романтику спілкування ніхто не відміняв…
Але й зберіг романтизм у душі і ректор, який, відповідаючи на запитання, час від часу, із неприхованою ностальгією, згадував свої студентські роки, і старосту своєї групи Надію Ткачук; і одногрупників, серед яких   – нині уже д.е.н. Василь Дем’ янишин; і своїх ровесників, і перших студентів – серед яких й теперішній декан факультету фінансів – д.е.н. Ігор Гуцал та декан факультету банківського бізнесу – к.е.н. Василь Ткачук…
Ось так вміло пересипаючи відповіді на запитання студентів та звертаючи увагу на їхні можливості й умови проживання та навчання зі спогадами-розповідями про умови проживання й навчання у минулому, – Сергій Ілліч достукувався до юних, гарячих сердець і наскрізною ниткою скеровував молодь до бажання вчитися. Вчитися за будь-яких обставин, здобувати знання, які відкриють кожному шлях у майбуття – до престижної посади, до кар’ єрного зростання, до професійного визнання…
Адже сам Сергій Ілліч, наполегливо працюючи, пройшов шлях від студента до ректора вищого навчального закладу, у якому сам колись здобув вищу освіту.
Тернопільський національний економічний університет став для нашого ректора доленосним, тому й дбає д.е.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України С.І.Юрій про імідж Університету на міжнародному рівні в першу чергу через належні умови навчання студентів нинішніх; створює умови для їхнього самовдосконалення і самореалізації.
– Ви будете начальниками і міністрами, деканами і завідувачами кафедр, – впевнено сказав Сергій Ілліч майбутнім фінансистам. – Ви будете працевлаштовані і знайдете себе у житті, якщо зрозумієте важливу мудрість: хочу навчитися. Адже як би викладачі не викладалися перед аудиторією, нічого у них не вийде, допоки студенти не захочуть навчитися у нього, взяти знання, які винесуть, мов на крилах, на вершину успіху. Тому самі вчіться, самі пишіть дипломні й магістерські роботи; перемагайте в олімпіадах і пам’ ятайте, що справа не у визнанні диплома ТНЕУ на міжнародному рівні, а в отриманих знаннях, які зможе підтвердити дипломований випускник у будь-якій країні.
Ректор запевнив студентів, що буде і безпровідний інтернет у гуртожитках; пояснив перевагу випускників-практиків при вступі до аспірантури; (серйозно) про « дорожнечу» оплати за роботу ліфтів і (жартома) перевагу збігати східцями у можливості знайомства молодих людей… Говорив ректор і про те, що не може маленька військова кафедра прийняти усіх бажаючих навчатися на ній, а заліки « атоматом» – це справа самих викладачів, як і десятихвилинні запізнення студентів (всяке буває)…
Запевнив, що невдовзі буде гардероб у навчальному корпусі №1, і лавочки довкола гуртожитків та між корпусами…  
Окрім письмових, ректор відповів й на усні запитання.
Година і п’ ятнадцять хвилин збігли непомітно.
Ректор відповідав перед студентською аудиторією, немов складав іспит. Це був іспит керівника, якому волею долі довірено скеровувати молодь у виборі життєвих цінностей, найважливішими із яких є ЗНАННЯ!
Однак залишаючись у душі студентом, ректор побажав майбутнім фінансистам мудрих викладачів і бажання вчитися у них;   гарного передвесняного настрою, здоров’ я і кохання. 

У Тернополі прем’єра вистави “За двома зайцями”

Збараж має бюджет !!!