Краще гірка правда, аніж окозамилювання, яке ллється з урядових джерел за межі України

Поділитися

«Від України європейських партнерів відштовхує корупція, економічна неспроможність, катаклізми, постійна боротьба за владу замість того, щоб боротися за країну», – вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

В інтерв’ю ресурсу «Суспільне мовлення в Україні» народний депутат відмітив, що варто говорити про відповідальність влади за те уявлення, яке формується чи складається в головах громадян інших держав відносно України і з точки зору оцінки нашого суспільства, нашої держави, подій, що відбуваються, і з точки зору привабливості мати справу з Україною, приїздити сюди як туристи, залучати якісь кошти як інвестори, працювати з нами як партнери в різноманітних міжнародних форматах.

За словами Гриценка, за час існування України як незалежної держави, нам вдалося утвердитися як країні, яка спромоглася безконфліктно вирішити питання міжнаціональних, міжконфесійних відносин, досить спокійно здійснити передачу влади від однієї команди до іншої, яка уникала сплесків насилля.

«І навіть події 2004 року, коли був Майдан, а це був активний протест, до якого долучилися мільйони людей, було сприйнято з позитивом. На відміну від протестів, наприклад, які відбуваються в інших державах, де домінує насилля, злість. Тобто, навіть наш Майдан, який був конфліктом між суспільством і владою, був сприйнятий як прояв зрілості громадянського суспільства і оцінений позитивно у всьому світі», – зазначив голова «Громадянської позиції».

Він переконаний, передумови для того, щоб Україну сприймали адекватно, нормально і позитивно, були створені, але невизначеність з питань економічної політики, з питань політичного розвитку, постійні кроки, шарахання у сфері зовнішньої і безпекової політики, неспроможність ствердити верховенство права і дотримання закону – все це призвело до того, що більшість наших партнерів, причому, наших прихильників-адвокатів на шляху європейської інтеграції, значною мірою вже махнули на нас рукою або близькі до того.

«Вони займають скоріше очікувальну позицію, мовляв, ви там самі розберіться, чого власне хочете, а потім ми вже будемо з вами співпрацювати», – наголосив Гриценко.

Голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони нагадав, що в рейтингах міжнародних інституцій Україна за останній час впала нижче, а якщо й зросла, то тільки в показниках корупції, тиску на бізнес, що негативно впливає на імідж держави.

«Але найбільше, що викликає роздратування у наших партнерів, – це ножиці в оцінці того, що відбувається власне з громадянами України і послами інших держав, які проживають в Україні, і тим іміджем, який незграбно намагається формувати команда Януковича. Насамперед в особі міністра закордонних, – заявив народний депутат. – Коли на міжнародних форумах, під час міжнародних зустрічей розповідають, як у нас все класно, як Україна впевнено рухається у напрямку Європи, а люди, які сюди приїздять або тут живуть, бачать абсолютно інше, тоді у них виникає почуття недовіри до будь-якого слова, сказаного нашими чиновниками. Вважаю, що краще гірка правда і пошук шляху як покращити ситуацію, аніж окозамилювання і дезінформація, яка зараз ллється з урядових джерел за межі України», – підкреслив він.

Лідер «Громадянської позиції» впевнений, шлях до подолання негативного ставлення міжнародної спільноти – чітке визначення наших національних інтересів і пріоритетів, активне їх просування не деклараціями, а реальними кроками.

«Тоді це буде належним чином оцінене», – наголосив Гриценко.

МТС відкриє одеську «Гуморину 2011»

Порушено кримінальну справу стосовно заступника начальника одного з управлінь Тернопільської ОДА. Чиновник отримав 500 доларів хабара