На українському ТБ замовчують суспільно важливі теми, а на тернопільському -“цензуруються”

Поділитися

Українське телебачення залишає поза увагою деякі суспільно важливі теми. Телеканали практично не мають матеріалів про проблеми в країні із свободою слова, замовчуються новини про порушення прав і свобод громадян – такі висновки експертів Академії української преси та Інституту соціології, які спільно досліджували зміст випусків провідних телерадіокомпаній України.

Фахівці також кажуть, що українське телебачення значно більше часу надає провладним політикам. Діяльність і заяви опозиції замовчуються, або зовсім ігноруються. Дослідження також виявило, що такого дисбалансу в теленовинах не було з 2002 року, і ситуація продовжує погіршуватися. З кожної сотні заяв, які пролунали в новинах у лютому, 84 представляли точку зору влади, її опоненти з’являлися на екранах у 6 разів рідше. Ще у грудні минулого року ця пропорція була не такою разючою – на кожен виступ опозиціонера були три виступи урядовців.

Президент Академії Валерій Іванов назває особливо кричущою ситуацію на Першому національному. Якщо в грудні в новинах цього каналу, за його підрахунками, у провладних політиків було 95% часу, то в лютому опозиція взагалі практично зникла з ефіру. У експерта це породжує сумніви у щирості намірів цієї команди реформувати державне телебачення у громадське:

«Зсув у бік влади, що його стабільно демонструє НТКУ, не дає можливості припустити, що ця команда збирається робити суспільне телебачення. Такого рівня уваги до діючих урядовців, 100% синхронів лише представників влади – за весь період з початку вимірювань у 2002 році не було зафіксовано на жодному українському каналі. Думаю, і суспільству, і менеджменту каналу варто звернути увагу на цю ситуацію», – застерігає Іванов, пише http://dif.org.ua

Воднчас провладні політики все частіше висловлюють критику процесу створення громадського мовлення. Народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів Олена Бондаренко пояснює свою позицію відсутністю в Україні фахівців, які б досконало розбиралися в усіх деталях цього питання:

«Я скептично ставлюся до процесу створення громадського телебачення», – цитує політика офіційний сайт Партії регіонів. Бондаренко каже, що політики хочуть контролювати спостережну раду громадського мовника і пропонують формувати її за квотним принципом. Натомість депутат пропонує позбавити політиків можливості тиснути на керівництво суспільного ТБ і надати право контролю над ним висуванцям громадських організацій.

На тернопільських телеканалах ситуація не краща. На державному телеканалі левова частка  в новинах йде на висвітлення поїздок та різноманітних ініціатив губернатора.  І що показують? Валентин Хоптян там побував, там відкрив, то сказав і жодної критичної чи хоча б альтернативної репліки на його дії чи слова. Суцільний одобрямс. Як за часів СРСР. Так само на діяльність голови облради Олексія Кайди. Як про покійника – або добре, або нічого.

На телеканалі ТВ-4 “святими” є представники Української народної партії. Вони там все коментують і все знають. На ІНТБ “правду-матку” ріжуть представники “За Україну!”. Щоб не зробив діючий мер Сергій Надал – все не так.

Тернопільська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» заявляє про те, що влада Януковича-Азарова продовжує геноцид українського народу

В Україні, і в Тернополі зокрема, зростає невдоволення політикою влади