Любов. Голуби… та 90 інфекцій

Поділитися

Театральний майдан у Тернополі не уявляється без голубів. Дехто навмисне приходить сюди, щоб погодувати цих птахів, хтось просто прогулюється з дітьмя, які радіють коли голуб підійде настільки близько, що можна спокійно взяти його в руки. Коли бачу голубів, автоматично згадується  перлина радянської кінематографії «Любов і голуби». І одне без одного немислиме.

 

Не хотілось би псувати ідилію реаліями, але таке життя і попри свій романтичний ореол голуби носять за собою 90 збудників різних хвороб, якими може заразитися і людина. До таких належать орнітоз, енцефаліт, туберкульоз, сальмонельоз, туляремія та інші.

Голуби мають потомство від трьох до семи разів на рік і встигнувши за теплі пори року збільшити свою кількість згуртовуються в зграї, в яких і передається інфекція найбанальнішим і найнебезпечнішим способом – повітряно-крапельним. Відтак 60 процентів від їхньої кількості гине за зимовий період.

 

Вчені спростовують романтичність голубів і доводять, що вони можуть бути доволі агресивними, коли йдеться про гніздування та добування їжі. Поспостерігайте. Крім того кожен птах щорічно залишає на поверхнях дахів, фасадах, асфальті – 10-12 кг посліду, який має кислотні властивості і пошкоджує поверхні. У Європі це вже досить таки серйозна проблема, оскільки пам’ятки архітектурного мистецтва вкриті пташиним послідом, який і роз’їдає поверхні. У Мюнхені навіть прийнято закон про заборону годування голубів. Хто не послухався – штраф у встановленому порядку.

 

В Україні ж поки що голуби не настільки шкодять середовищу як інші фактори, тому нічого подібного ще не приймали. Що ж стосується людей, які небайдужі до цих птахів – то тут варто наголосити, що треба бути обережними у поводженні з цими птахами і ретельно мити руки після подібних контактів.

 

Яна Стрілецька

Фото автора

 

 

 

 

 

 

 

Науковці обговорять першу згадку про Тернопіль

Василь Деревляний: «Кримінальні справи потрібно відкривати проти представників чинної влади в Україні»