Звернення президії обласної ради профспілок у зв’язку з 25-ю річницею аварії на Чорнобильській АЕС

Поділитися

У переддень 25-ї річниці з дня Чорнобильської трагедії, яка є найбільшою техногенною катастрофою XX століття, профспілки Тернопільщини віддають данину глибокої шани та вдячності сотням тисяч учасників її ліквідації, які ціною свого життя та здоров’я зупинили поширення згубних радіоактивних викидів на весь світ.

У числі ліквідаторів аварії було чимало вихідців з Тернопілля, багатьох з них уже немає серед нас. Добра і вічна їм пам’ять.

Чорнобиль дає знати про себе й зараз. Досі частина території області перебуває в зоні радіоактивного забруднення. Поділяємо стурбованість станом здоров’я мешканців цих територій, динамікою росту онкологічних захворювань, у тому числі у дітей.

День Чорнобильської трагедії оголошено Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, а Генеральна Асамблея ООН оголосила 2006-2016 роки Десятиліттям реабілітації і стійкого розвитку постраждалих регіонів, під час якого всі заходи повинні бути спрямовані на повернення постраждалого населення до нормального життя.

На жаль, українська влада не забезпечує постраждалим від катастрофи  належних відшкодувань та гарантій, натомість всіляко намагається обмежити їх соціальні права. Чорнобильцям вкотре доводиться виборювати те, що давно їм належить по праву. Такий стан речей є неприпустимим і неприйнятним для будь-якого цивілізованого суспільства, а тим більше європейського.

Обласна рада профспілок звертається до профспілкових організацій, трудових колективів, де працюють ліквідатори та постраждалі від Чорнобильської катастрофи, віддати належну шану їм та їхнім сім’ям  посильною допомогою, у тому числі матеріальною.

Вимагає від Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України:

– зупинити скорочення соціальних виплат і компенсацій учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, та громадянам постраждалим від її наслідків;

– забезпечити виконання встановлених Законом соціальних прав, належного захисту та надання вагомої допомоги усім чорнобильцям;

– реалізувати у повному обсязі державні та регіональні програми ліквідації наслідків аварії на  Чорнобильській АЕС.

Допоможемо та захистимо нині тих, котрі раніше захистили нас і наше майбутнє!

 

Президія  обласної  ради профспілок

Діти-сироти святкували Пасху в родинах тернопільських міліціонерів

64-річна жителька Тернопільщини носить косу на 140 сантиметрів