На Донеччині реанімують призабуті радянські форми соціалістичного змагання

Поділитися

У Маріїнському районі (найближчий до обласного центру) утворили елітне професійне об’єднання – клуб доярок, які отримують від кожної корови по 5 тисяч і більше кілограмів молока. Всі вони працюють у приватних агрофірмах з великим поголів’ям великої рогатої худоби.

Світлана Стариченко надоїла від корови 7285 літрів молока. За радянських часів кожній доярці, яка перевищила надої у 5 тисяч кілограмів, вручали Золоту зірку Героя соціалістичної праці. Нині відзнаки дояркам-рекордсменкам скромніші – червоні шарфи (колись пов’язували червоні косинки) та синтепонові ковдри. Якщо доярка повторить свій результат на другий рік – отримає синтепоновий плед. На третій рік – комплект теплої постільної білизни, повідомляє “Високий замок”

Не виключено, що вже наступного року для того, щоб потрапити до елітного клубу доярок, необхідно буде надоїти від корови по 6 тисяч кілограмів молока. Даються взнаки новітні технології, поліпшення племінної справи, зміцнення кормової бази. Одна доярка обслуговує 35 корів, майже так було і за радянських часів. Робота не з легких, прокидатися треба о 4-й ранку. Зарплата – не захмарна, до 2500 гривень на місяць.

Нині у Донецькій області є 80 майстрів доїльних машин, які «дали» по 5 тисяч кілограмів молока. Якщо збережеться така ж тенденція з надоями молока, то найближчим часом Донеччина зможе забезпечувати населення області лише своїм молоком.

А як у нас?

Це питання я адресував заступнику глави Львівської облдержадміністрації з аграрних питань Івану Стефанишину. Іван Миколайович зазначив, що високі показники у тваринництві на Донеччині пояснюються великими інвестиціями у сільське господарство, сприятливим інвестиційним кліматом. Щодо п’ятитисячних надоїв молока від корови, то такі приклади на Львівщині можливо, і є, але, мабуть, поодинокі. Це пояснюється тим, що 90 відсотків поголів’я корів – у домашніх господарствах селян, і продуктивність цього стада невисока. Є сумнів щодо прагнення забезпечувати населення Донеччини лише молоком власного виробництва. Та це й неможливо в умовах відкритої ринкової економіки.

У тернопільській квартирі зареєстрували… коня

27 травня у Тернополі, в Сінема Сіті, прем’єра найкращої комедії весни – “Похмілля 2: Із Вегаса в Бангкок”