На Хмельниччині селяни повстали проти молочної мафії

Поділитися

18-20 травня 2011 року Хмельницька обласна організація Всеукраїнського об’єднання “Свобода” закликала селян бойкотувати молочну мафію. Приводом до бойкоту стали критично низькі закупівельні ціни.

У відозві до селян свободівці наголосили: “Занижені закупівельні ціни на молоко – злочин проти селян! Сьогодні, за повної бездіяльності влади, молочна мафія на власний розсуд встановлює занадто низькі ціни на молоко. Щомісяця ціна для селян знижується, тоді як у крамницях молоко вже коштує по 7-9 грн. за літр. Тож, прибутковість молочного бізнесу для багатіїв просто вражає. Молочна мафія наживається на важкій праці селянина, вона нахабно грабує його. У молочній галузі діють закони нахабства й наживи. Селяни продовжують вирізати корів, оскільки не бачать сенсу їх утримувати. Адже влада і молокозаготівельники поставили селян у ситуацію, коли їх молоко є дешевшим за воду.

Аби змусити владу реагувати на ситуацію, а заготівельників – підвищити закупівельні ціни на молоко, закликаємо усіх селян оголосити бойкот і не здавати молоко з 18 по 20 травня 2011 року. Тільки активний протест призведе до того, що закупівельні ціни будуть адекватні і ви зможете отримувати реальну винагороду за свою важку працю!”, – наголошується у відозві.

Основними заготівельниками молока на Хмельниччині є представники Партії регіонів. Частина з них є депутатами місцевих рад.

Згідно з інформацією, отриманою прес-службою Хмельницької обласної організації ВО “Свобода”, бойкот на Хмельниччині проходить досить активно.

Зокрема, у Теофіпольському районі молочну мафію бойкотують близько двадцяти сіл. У деяких селах місцеві посадовці намагаються залякувати людей. Однак ці спроби результату не мають. Селяни також повідомляють про те, що молоковози приїжджають до них після 22.00 і пропонують значно вищу ціну.

Селяни Полонщини також підтримали акцію ВО “Свобода” і бойкотують здачу молока за мізерними цінами. Під час бойкоту заготівельники збирали менше 30% від зазвичай отримуваних об’ємів молока. Найкраще акцію підтримали в Котелянці, Бражинцях, Кустівцях, Березній, Новоселиці, Новолабуні. Представники заготівельних організацій запанікували і здійснюють об’їзди сіл. Людям погрожують, що взагалі перестануть приймати молоко. Кажуть, що купуватимуть його в менш “бунтівливих” районах. Та селяни не зважають на провокації і налаштовані довести молочний бойкот до переможного завершення.

Активно триває акція у Красилівському районі. Тут частково не здавали молоко в усіх селах району. 16 сіл впродовж 3 днів не здали молочній мафії жодного літру молока. Найактивніше бойкотували у селах Грицики, Зозулинці, Зелений Гай, Манівці, Орлинці, Волиця, Дружне, Заставки, Ледянка, Кульчини, Кульчинки, Корчівка, Котюрженці, Мала Клітна, Терешки, Чепелівка. У двох селах – Грицики та Котюрженці – селяни перекрили дорогу до села і не пустили молоковози. У решті сіл бойкот мав частковий характер.

Більше половини населених пунктів не здають молока у Чемеровецькому районі. У селі Сокиринці селяни зібралися навпроти сільської ради з відрами з молоком та демонстративно виливали перед порогом, вказуючи на те, що “краще вилити, ніж здавати за безцінь”.

Долучилися до загальнообласної акції і мешканці Волочиського району. Є інформація про повний або частковий бойкот з більш ніж двох третин сіл. Селяни повідомляють про активний бойкот у селах: Чухелі, Яхівці, Лунки, Лучківці, Ожигівці, Гарнишівка, Копачівка, Маначин.

Активно триває бойкот у Кам’янець-Подільському районі. Тут не здають молоко щонайменше 15 сіл.

У Славутському районі відбулися сходини сіл Голиків, Нараївки, Довжок, Дідової Гори, Селичіва, Гориці. Вимога – негайно підвищити закупівельні ціни.

Бойкотують молочну мафію в Ярмолинецькому районі. Третій день не здають молоко у Косогірці, Соснівці, Москалівці, Кадиївцях та інших. Селяни повідомляють про залякування.

У Деражнянському районі бойкотують більш ніж у половині сіл. Найактивніші: Кальня, Черешня і Нижня Теперівка, Зіньківці. Частина сіл долучилися до акції на 70-80%.

У Новоушицькому районі бойкотують заготівельників у понад 10 селах. Найбільш активні: Івахнівці, Мала Ширка, Пижівка.

Не здають молока і у 10 селах Віньковецькому районі.

В Ізяславському районі бойкотує більше половини населених пунктів.

У Летичівському районі інформація про бойкот надходить від селян з Головчинець, Шрубкова, Суслівець, Требухівець, Лисогірки, Ставниці.

Активно проходить акція у Старосинявському районі. Тут не здають молока усі великі села.

До бойкоту також долучилося близько половини сіл Шепетівського, Старокостянтинівського районів.

Бастують також і в Дунаївецькому, Городоцькому, Чемеровецькому, Хмельницькому районах.

Більш повна хроніка бойкоту буде відома пізніше.

18 травня 2011 року “Свобода” і представники низки сіл області пікетували сесію Хмельницької обласної ради та облдержадміністрації.

Янукович підписав вирок власному президентству

Як в Тернополі ділили гроші на молодь