На Львівщині проконтролювати недобросовісних господарників, які сіють ріпак не вдалося. На Тернопільщині теж селяни кашляють

Поділитися
У Львівській області супутниковий моніторинг посівів ріпаку та сівозміни не дав бажаних результатів. Про це повідомив Іван Стефанишин, заступник голови Львівської ОДА з питань АПК.
“Цей моніторинг не дав реальних результатів, адже згідно з законодавством сьогодні не передбачено жодних санкцій. Розробляється Закон України про захист ґрунтів, де буде регламентовано розміщення культур згідно з вимогами до сівозміни. Тобто на наступний рік буде узгоджено план посіву, де буде написано, що ріпак не можна сіяти на одній і тій же площі протягом 5 років, як це передбачено, бо він дуже сильно виснажує ґрунт”, — наголосив Іван Стефанишин, повідомляє http://lviv.expres.ua
Він нагадав, що цьогоріч на Львівщині засіють набагато менше ріпака, ніж минулоріч, майже на 30%.
Нагадаємо, що на Львівщині раніше, аби проконтролювати недобросовісних господарників, протягом тривалого часу за допомогою космічних досліджень відслідковували інформацію про посіви ріпаку та сівозміни.
На Тернопільщині мешканці прилеглих до полів, засіяних ріпаком, населених пунктів скаржаться на погіршення стану здоров”я. Виявляється, аграрії обприскують з літаків клейкоподібною речовиною, щоб не втратити частину врожаю під час достигання. Ця “зараза” потрапляє і в легені людей.
Літаки, які обробляють поля, роблять ці агротехнічні заходи без погодження графіку з місцевим населенням, без урахування рози вітрів, висоти польоту тощо.
Кілька років тому мешканці села Грицівці Збаразького району скаржились на масове запалення легень. Сталось це після обробки “хімією” ріпаку.
Аналогічні ситуації були в інших районах Тернопільщини.

На Галицькому рівні тернопільська врода в “прольоті”

Обласний центр зайнятості визнано приязною адміністрацією 2010 року