У Тернополі до ювілею Івана Марчука спецпогасили конверт і виготовили штемпель

Поділитися

У Тернополі у відділенні зв’язку №1 відбулося спеціальне погашення поштових відправлень з нагоди 75-річчя від дня народження відомого тернополянина, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка, народного художника України Івана Марчука.

На конверті зображена репродукція картини І. Марчука «Пробудження» (1992 р.). Для спеціального погашення конверта «Укрпошта» виготовила штемпель із надписом «Художник Іван Марчук. 12.05. 2011. Тернопіль.46001».

Захід відбувся у межах святкування ювілею художника, якому вчора, 12 травня, виповнилося 75 років, інформує За Збручем.

За словами очільника Тернопільської обласної ради Олексія Кайди, українських геніїв потрібно вшановувати за життя, розповідати про них усьому світу, до чого спричиниться і випуск поштового раритету, який розійдеться по усіх усюдах.

Під час заходу штемпелем «Художник Іван Марчук. 12.05.2011. Тернопіль.46001» погасили і конверт, у якому надійде до ювіляра-художника привітання від Тернопільської обласної ради, яке депутати підтримали на сесії 12 травня.

За довідкою Вікіпедії, Іван Марчук (нар. на Тернопільщині у с. Москалівка Лановецького р-ну 12.05.1936 р.) — український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка. У 2007 році потрапив до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який уклала британська газета «The Daily Telegraph» (зайняв 72 позицію).

У 2010 році земляки відкрили музей художнику в його рідному селі.

Іван Марчук є засновником «пльонтанизму» — так жартома митець назвав свій стиль.  Вiд слiв «плести», «пльонтати»: картини нiби створенi з клубочкiв чудернацьких ниток. Іван Марчук є майстром пейзажiв, портретів, наїву, ню. У його доробку грандiозний цикл абстрактних робіт.

Його картини широко відомі мистецтвознавцям Європи, Америки, Австралії, де свого часу проживав художник.

Батьковi української трiйні — 72!

Раду директорів «Газпрому» можуть поповнити Шредер і зять Назарбаєва