До тернополян в гості прилетіли оси

Поділитися

21 червня 2011 року близько 8-ї години ранку до оперативно-диспетчерської служби Управління МНС України в Тернопільській області надійшло повідомлення про рій ос, виявлених в житловій квартирі на вулиці Київській обласного центру. Господар помешкання, який раніше проживав в приватному будинку, вже мав справу з осами, які не раз оселялись по сусідству, і щоразу чоловік викликав на допомогу рятувальників, адже добре усвідомлював, яку загрозу несуть ці небезпечні комахи. Так само він вчинив і тепер, зателефонувавши на «101» з проханнями допомогти ліквідувати осине кубло, адже самостійно впоратися з комахами, які окупували помешкання, він не наважувався.

 

На місце виклику оперативно прибули бійці чергового відділення групи рятувальних робіт аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління МНС. З’ясувалося, що оси влаштували своє гніздо в дитячій спальні за одежною шафою. На щастя, діти не постраждали. Бійці МНС у спецкостюмах захисту з допомогою спеціального обладнання звільнили приміщення від «дислокації» комах. А господарі врятованої оселі висловили рятувальникам свою вдячність за порятунок від неприємностей.

МНС закликає громадян бути обережними при ліквідації осиних кубел

Часто люди не можуть самостійно впоратися з комахами, які селяться поряд.

Працівники МНС наполегливо радять не зачіпати їх вдень.

Обприскувати кубло можна будь-яким засобом для знищення комах увечері, знаходячись на безпечній відстані від кубла і захищаючи свої органи дихання.

При цьому не слід використовувати парфуми з сильним запахом і яскраво одягатись, оскільки це приваблює бджіл, ос та шершнів. Не можна розмахувати руками чи кричати.

Багатьох комах приваблюють залишки овочів, фруктів, м’яса, різноманітних напоїв, у тому числі пива.

При укусі оси необхідно витягти жало, ранку змастити розчином нашатирного спирту чи одеколоном, прикласти до неї щось холодне.

Необхідно пам’ятати, що укуси оси або бджоли в око, губу, рот, язик є небезпечними для життя. В такому разі треба терміново звернутися до лікаря.

 

Якщо розбився термометр…

Олексій Кайда: Блаженний Папа Іван Павло ІІ – один із найбільших авторитетів ХХ століття