Підготовка до Євро-2012 не виправдала очікування з надходження інвестицій

Поділитися
За рік до проведення футбольного чемпіонату Євро-2012 експертам усе ще складно переконати українців у його позитивному впливі на економіку, — пише газета «День». Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин пояснив, як саме велика спортивна подія зможе змінити українську економіку.

Завжди великі спортивні події пов’язані зі зростанням економіки, адже вони приносять інвестиції в розбудову спортивних об’єктів та інфраструктуру. Якщо подивитися на результати проведення Олімпіади в Китаї, то вона забезпечила країні 40% у зростанні економіки. Причому зростання було довгостроковим — протягом п’яти років. Тобто спортивна подія однозначно має позитивний ефект для економіки.

Однак стосовно України вимальовується специфічна ситуація. Спочатку організатори розраховували на значні приватні інвестиції та на 30–40% коштів від держави. Але цього не сталося. Приватні інвестори не дуже хочуть інвестувати. Я зустрічав різні оцінки суми державних інвестицій у підготовку Євро, всі вони коливаються в рамках 70–80% від потрібної суми. У Китаї частка в економічному прискоренні від спортивної події була відчутною — економічне зростання становило 10–11%. У нас же ВВП зросте цього року на 4,7%. Де тут вклад Євро-2012? Поки що роздивитися тяжко. Скоріше, це фоновий режим самозбереження і саморозвитку бізнесу.

Щоби в економічному зростанні частка від підготовки до Євро-2012 та його проведення збільшилася, за останній рік потрібно максимум зусиль прикласти до підготовки туристичної інфраструктури: побудова готелів, підготовка обслуговуючого персоналу, розробка різноманітних туристичних маршрутів. Якщо під час чемпіонату іноземні туристи вподобають Україну, тоді позитивний економічний ефект для економіки забезпечено на довгі роки.

Джерело

На хабарах попалися викладач університету та заступник головного лікаря

На центральному стадіоні Збаража 5 червня відбулись ХХ районні сільські спортивні ігри, присвячені 20-ій річниці незалежності України