Рівень зарплат залежить від ефективності роботи профспілок

Поділитися

На Львівщині за минулий рік з’явилося 15 нових мільйонерів — всього їх стало 65, на Донеччині теж стало на півсотні мільйонерів більше — 154. Саме завдяки дешевій робочій силі наші олігархи і заробляють свої статки. За даними журналу «Тайм» навіть у Китаї середня заробітна плата значно вища, ніж в Україні. Там працівник за годину в середньому заробляє 3,5 долара, тоді як в Україні — близько двох доларів, — пише газета «Високий замок».

«Високий ступінь диференціації суспільства характерний для країн з низьким рівнем демократії, — переконаний заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко. — Сам факт високої диференціації суспільства веде до зниження легітимності політичної системи, тобто люди перестають вірити, що чинна політична система правильна та справедлива. У країнах, де невеликий розрив між багатими та бідними, бідніші люди переконані, що ті, хто на вершині, — заслужили це. Як писав Конфуцій, при мудрих правителях соромно бути бідними і нещасними, а при поганих соромно бути багатими і щасливими».

Великий розрив між бідними та багатими знавець пояснює «насамперед через низький рівень самоорганізації. У нас неактивні профспілки. Працівникам потрібно навчитися вимагати у роботодавця підвищення зарплати. Чому на Заході такий високий рівень зарплат? Це результат багаторічної боротьби робітничого класу за свої права. Поки у нас такого не буде — будемо бідними».

Тернопільські свободівці «віддячилися» гранітоїдам Джорджа Сороса

Курсанти академії Сухопутних військ Збройних Сил України гартуються тернопільською артилерією