«Стоп цензурі!» – депутатам: Люди мають право знати про майновий стан своїх представників

Поділитися

Рух «Стоп цензурі!» вважає, що відмова апарату ВР надати декларації про прибутки народних депутатів – це незаконна спроба приховати від суспільства важливу інформацію. Відповідну заяву рух поширив сьогодні, 15 червня.

«Таке рішення також свідчить про бажання багатьох представників влади продовжувати курс закритості та відокремлення влади від суспільства і прямо суперечить політичним заявам Президента України щодо боротьби з корупцією», – зазначається у повідомленні.

 

«Стоп цензурі!» наголошує, що народних депутатів обирає український народ і що утримуються вони коштом платників податків. Відтак, їхні прибутки та статки є предметом суспільного інтересу.

 

Сьогодні, 15 червня апарат парламенту відмовився оприлюднювати декларації депутатів за запитом журналіста Мустафи Найєма, обґрунтувавши своє рішення так: «Законодавча невизначеність у цьому питанні призводить до того, що розпорядники інформації на власний розсуд мають тлумачити положення законів та визначити пріоритетність у кожному конкретному випадку суспільного чи приватного інтересу». Рух заявляє, що оскаржуватиме рішення апарату аж до Європейського суду з прав людини, аби забезпечити право українського суспільства на інформацію

Деталі – у заяві, яку «Телекритика» публікує повністю:

 

ЗАЯВА

Ми, українські журналісти та представники громадськості, вважаємо рішення апарату парламенту та народних депутатів не оприлюднювати декларації про доходи неповагою до принципів прозорості та підзвітності влади суспільству. Нагадаємо, що ці принципи є першими ознаками демократичної держави. Більше того, на нашу думку, таке рішення прямо суперечить Закону «Про доступ до публічної інформації», що був схвалений народними депутатами.

 

Ми нагадуємо членам парламенту, що вони обираються українським народом і утримуються коштом платників податків. Відтак, їхні прибутки та статки є предметом суспільного інтересу. Люди мають право знати інформацію про майновий стан своїх представників, яких вони обирають представляти власні інтереси.

 

Відмову надати декларації про прибутки ми можемо трактувати лише як незаконну спробу приховати від суспільства важливу інформацію. Ця ситуація яскраво демонструє реальне ставлення представників влади до інтересів українського суспільства. Відмова оприлюднити декларації означає або нерозуміння народними депутатами принципів функціонування демократичної держави, або свідоме їх ігнорування.

 

Таке рішення також свідчить про бажання багатьох представників влади продовжувати курс закритості та відокремлення влади від суспільства і прямо суперечить політичним заявам Президента України щодо боротьби з корупцією.

 

Як представники громадських організацій, частиною своєї місії ми вважаємо контроль та забезпечення дотримання законів України та права суспільства на інформацію. Відтак, ми заявляємо про намір судового оскарження рішення апарату парламенту не надавати декларації аж до Європейського суду з прав людини, аби забезпечити право українського суспільства на інформацію.

 

Довідка

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» ініціював подання запитів щодо оприлюднення декларацій після вступу в силу Закону про доступ до інформації. Так, 12 травня ГО «Центр UA» та ГО «Майдан» надіслали поштою та електронними листами письмові запити до кожного народного депутата. 13 травня журналіст Мустафа Найєм також надіслав запит до Апарату Верховної Ради України щодо надання копій декларацій про доходи Народних депутатів України. 19 травня Мустафа Найєм отримав відповідь керівника апарату парламенту В.Зайчука, що «задоволення цього запиту потребує надання великого обсягу інформації та його аналізу, а тому строк його розгляду продовжено до 20 днів».

 

Сьогодні, 15 червня Апарат парламенту відмовився оприлюднювати декларації депутатів, обґрунтовуючи своє рішення тим, що «Законодавча невизначеність у цьому питанні призводить до того, що розпорядники інформації на власний розсуд мають тлумачити положення законів та визначити пріоритетність у кожному конкретному випадку суспільного чи приватного інтересу».

 

Загалом, лише 77 депутатів відповіли на інформаційний запит і надали свої декларації для оприлюднення. 55 депутатів надіслали відповіді із пропозицією звернутися до Апарату Верховної Ради за цією інформацією.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://www.telekritika.ua/news/2010-05-22/53128

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру

Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08,

censor.stop@gmail.com

У Тернопільській духовній семінарії відбулися освітні курси для священиків

Силами колективу центру зайнятості були зібрані кошти та придбані канцелярські товари, дитячі іграшки та ігри, шкільне приладдя