Суд над Тимошенко. День 3-й, 29 червня

Поділитися

Інформаційна хроніка дня

Наша позиція

Юлія Тимошенко: влада обрала шлях крайнього цинічного беззаконня

Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявляє, що влада, відмовивши через свій кишеньковий суд у задоволенні її обґрунтованих клопотань, обрала шлях крайнього цинічного беззаконня.
“Суддя відмовив в усіх суттєвих клопотаннях. Вони таки обрали шлях крайнього цинічного беззаконня. Ну так, господарі життя…Тимчасово…”, – написала Юлія Тимошенко на своїй сторінці у Twitter.
За її словами, сьогоднішнє рішення суду було прогнозованим. “Суддя одним вухом слухав нас, в другому – у нього суфлер з адміністрації президента. Феміда в Україні в одній руці з упаковкою грошей, а в іншій – з телефоном спецзв’язку адміністрації президента”, – додала вона.
Юлія Тимошенко також подякувала своїм прихильникам та однопартійцям за підтримку у суді. “Пройшов ще один непростий день. Дякую всім, хто був в суді, на площі, хто в рукопашну захищав право на свободу, хто молився і хто вірує в Україну”, – зазначила лідер партії “Батьківщина”.

У печерському судилищі розпочався розгляд справи Юлії Тимошенко по суті

Печерський районний суд розпочав розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно лідера партії “Батьківщина”, екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко за звинуваченням у перевищенні службових повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році.
У судовому засіданні головує суддя Родіон Кірєєв, який лише два роки працює на суддівській посаді і якого до Печерського районного суду було переведено три місяці тому з одного із районних судів Київської області.
Як відомо, у суботу, 25 червня, Родіон Кірєєв відхилив всі клопотання екс-прем’єра та її захисника Сергія Власенка. Зокрема, Юлії Тимошенко було відмовлено у задоволенні клопотань щодо закриття кримінальної справи, залучення до розгляду справи суду присяжних, надання можливості для ознайомлення з матеріалами справи.
Лідер партії “Батьківщина” назвала рішення суду прогнозованим. “Суддя одним вухом слухав нас, в другому – у нього суфлер з адміністрації президента. Феміда в Україні в одній руці з упаковкою грошей, а в іншій – з телефоном спецзв’язку адміністрації президента”, – написала вона згодом на своїй сторінці у Twitter.
“Суддя відмовив в усіх суттєвих клопотаннях. Вони таки обрали шлях крайнього цинічного беззаконня. Ну так, господарі життя… Тимчасово…”, – додала Юлія Тимошенко.

Тимошенко знову відмовляється стояти перед судом

Юлія Тимошенко знову відмовилася вставати перед судом. Про це вона заявила під час судового засідання у відповідь на прохання судді встати. “Я уже один раз вам сказала, що вставати треба перед судом. Ви не суд. Ви фарс. І, судячи з рішення, яке ви прийняли в суботу, проігнорувавши всі клопотання, проігнорувавши закон, Конституцію, всі мої права. Ви не суд і вставати перед вами я не буду”, – зазначила Тимошенко.

Водночас представник обвинувачення заявив, що закон вимагає вставати при зверненні до головуючого на судовому засіданні.

Суддя Родіон Кірєєв зазначив, що такі дії Тимошенко свідчать про явну неповагу до суду.

У відповідь на це Тимошенко сказала: “Неповагу до людини, яка носить прізвище Кірєєв, тому що він в суботу прийняв завідомо неправосудні рішення, завідомо незаконні рішення і таким самим чином продемонстрував, що це не суд, а департамент адміністрації президента”.

“Суд вкотре попереджає вас про неприпустимість такої поведінки”, – наголосив у свою чергу суддя.

Тимошенко: Моє прізвище таке саме, як і у мільйонів людей

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко відмовляється в суді називати своє прізвище в суді. Так на прохання судді Родіона Кірєєва назватися, вона заявила:

“Моє прізвище таке саме, як  у мільйонів людей, які не довіряють судам в Україні – корумпованим, залежним, неправосудним… Ви можете звірити моє прізвище, подивитись на фотокартку, я вам передала паспорт”, – сказала вона.

Вона також відмовилась відповідати на низку інших питань.

На питання про те, чи має Тимошенко пільги, вона відповіла: “Пільг у мене немає, у вкрадених Межигір’ях я не живу”.

Після цього суддя спитав, чи отримувала вона копію обвинувального висновку, оскільки у суботу ввечері не була присутня при його зачитуванні.

Тимошенко відповіла, що не отримувала. Після цього суддя попросив вручити їй копію.

Юлія Тимошенко: так званий “суд” ігнорує правові підстави для закриття кримінальної справи

Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявляє, що суддя Родіон Кірєєв не скасував постанову Генеральної прокуратури про порушення кримінальної справи стосовно неї щодо газових угод 2009 року, не зважаючи на відсутність складу злочину.
“Суд мав два надійні правові аргументи, дві надійні правові підстави закрити цю кримінальну справу, в якій не було ніколи ніякого порушення закону, а тим паче – складу злочину. Але суд, який вів пан Кірєєв, не просто проігнорував ці два надійних докази, він на них просто не звернув увагу, не скасував постанову про порушення кримінальної справи і не закрив цю справу як таку, в якій немає ніяких порушень закону”, – сказала Юлія Тимошенко після судового засідання.
Лідер партії “Батьківщина” надала аргументи, які свідчать про законність її дій на посаді прем’єр-міністра України під час вирішення питань щодо газових угод у 2009 році. “По-перше, підписуючи директиви, я підписувала директиви прем’єр-міністра згідно своєї компетенції, законів і в тому числі конвенцій міжнародних, які ратифіковані в Україні. І ніякого відношення ця директива не має до директиви уряду, тому що законом не передбачено, щоб уряд приймав на цю тему директиви. Мається на увазі підписання газових контрактів”, – пояснила вона.
“Друга складова кримінальної справи – це те, що нібито були нанесені збитки по транспортуванню російського газу через територію України. Ми надали суду досить чіткі правові аргументи: аудит всесвітньо відомої поважної компанії в світі “Ernst and Young”, в якій чітко зазначено, що в 2009 році не тільки збитків не було при транспортуванні російського газу через територію України, а навпаки – ми зекономили більше ніж мільярд гривень на транспортуванні порівняно з 2008 роком”, – додала Юлія Тимошенко.
Лідер партії “Батьківщина” переконана, що відмова судді задовольнити клопотання про незаконність порушення кримінальної справи стосовно неї свідчить про замовний характер судового процесу. “Це свідчить про те, що суддя Кірєєв – це не суддя, це людина, яка уповноважена Януковичем для того, щоб провести розправу над опозицією”, – підсумувала вона.

Сергій Власенко: суддя поспішає зробити подарунок президенту

Захисник лідера партії “Батьківщина” Сергій Власенко вважає, що відкладення справи Юлії Тимошенко до 4 липня свідчить про бажання судді якомога скоріше завершити судовий розгляд.

“Суддя дуже і дуже поспішає, тому що, напевно, йому треба зробити подарунок на день народження президента”, – заявив Сергій Власенко після закінчення судового засідання.
Захисник Юлії Тимошенко заявив, що призначення дати розгляду справи по суті на понеділок, 4 липня, є прямим порушенням законодавства.
“Відповідно до закону суддя не мав законного права призначати справу на понеділок, оскільки по закону суддя повинен був дати три дні – четвер, п’ятниця і субота – а відповідно до закону, якщо останній день припадає на вихідний день, то останнім днем вважається перший робочий день. Тобто останнім днем триденного строку по закону є понеділок, а вже на понеділок суддя призначив справу”, – пояснив він.

Розгляд справи Юлії Тимошенко по суті відкладено до 4 липня

Печерський районний суд переніс засідання з розгляду по суті справи Юлії Тимошенко на понеділок, 4 липня. “Суд постановив справу відкласти до 4 липня 2011 року до десятої години ранку. Засідання закрито”, – заявив головуючий у засіданні суддя Родіон Кірєєв.
Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко при цьому зазначила, що вона і її захист не отримали змогу ознайомитися з матеріалами кримінальної справи і з обвинувальним висновком. “Ознайомитися ми не змогли ані з кримінальною справою, ані тим паче з обвинувальним висновком, якого у нас немає. Саме тому нам потрібні три дні для того, щоб ознайомитися частково із матеріалами кримінальної справи і з обвинувальним висновком”, – сказала вона.
Крім того, Юлія Тимошенко звернулася до суду з клопотанням про надання часу для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи. “Я думаю, що якщо ви неупереджено ставитеся до цього судового процесу і хочете, щоб ми як захист і я як людина, яку незаконно обвинувачують в неіснуючих злочинах, була підготовлена до процесу, я хотіла би, щоб ви нам дали не менше трьох тижнів, щоб ми мали можливість ознайомитися з матеріалами кримінальної справи, тому що ми не мали на це ані часу, ані можливості”, – сказала Юля Тимошенко, звертаючись до суду.
Однак суддя Родіон Кірєєв це клопотання проігнорував.

Тимошенко хоче у Нью-Йорк на суд

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко збирається заявити клопотання, щоб її відпустили до США. Там вона збирається взяти участь у засіданні суду Нью-Йорка проти РосУкрЕнерго. Про це вона заявила на брифінгу у середу по закінченні засідання Печерського суду.

“На наступному засіданні я збираюся подати клопотання, щоб я могла взяти участь у суді Нью-Йорка. Побачимо, що з цього вийде”, – сказала вона.

У свою чергу її адвокат Сергій Власенко скептично оцінює цю ідею.

“Суд не відпустив її на вихідні до Львова, про яку Америку може йти мова?”

Власенко ще раз зазначив, що суд поспішає з винесенням вироку Тимошенко.

“Напевно хоче зробити подарунок Януковичу до дня народження”, – зазначив він.

Власенко повідомив, що обвинувальний висновок складається з 81 сторінки, однак відмовився повідомити суму збитків, яку висуває Нафтогаз до Тимошенко.

Позиція влади

Тимошенко обрала політичний спосіб захисту – президент

Екс-прем’єр Юлія Тимошенко навіть не робить спроби в правовому полі захищатися в суді.

Про це заявив президент Віктор Янукович в інтерв’ю телеканалам у своїй резиденції у Межигір’ї.

“Я, як ніхто зацікавлений, щоб все було гласно і відкрито. Щоб вся інформація, яка є у цій справі, у всіх її подробицях, була відома громадськості. І вже під час судового процесу все стане відомо”, – зазначив він.

“Ви приберіть політику, і подивіться на юридично-правовий аспект. Ви побачите, що вона навіть не робить спроби в правовому полі захищатися. Вона спроби такої не робить”, – заявив Янукович.

“У неї тільки політичний спосіб захисту. Вона називає імена, особистості. Дає оцінки в політичному плані, коментує цей процес”, – сказав він.

“Це стратегія її захисту”, – додав президент.

Міліція вже стереже Печерський суд

Під будівлею Печерського суду Києва з вечора вівторка чергує міліція.

Як повідомляє кореспондент “Української правди”, арку, яка веде на подвір’я, де знаходиться Печерський суд, перегородили металевим парканом.

Біля паркану стоїть близько шести правоохоронців. Вони зазначили, що чергуватимуть “цілу добу”.

Також правоохоронці стоять біля входу до сусідньої арки.

У суді над Тимошенко посилили охорону

У приміщенні Печерського райсуду Києва, де о 10:00 почнеться засідання у справі Юлії Тимошенко, посилено охорону. На вході до зали встановлено металошукач, а також виставлено значно більшу кількість працівників “Грифона”, ніж раніше.

Залу суду розділено навпіл щитами, таким чином відокремлено місця, де сидять обвинувачена, адвокат та прокурори. Посередині залу встановлено пюпітр.

Незважаючи на те, що преса прибула до суду вже о 8 годині, її запустили лише о 9-й. На декілька хвилин раніше запустили представників “5 каналу” та ТВі, які ведуть пряму трансляцію.

Влада знову обмежила присутність журналістів на суді

До зали судового засідання Печерського районного суду міста Києва, де почався розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно лідера партії “Батьківщина”, екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, не пускають журналістів, пояснюючи це відсутністю вільних місць.

Сама Юлія Тимошенко вже знаходиться в залі суду, але більшість журналістів не має змоги висвітлювати події в залі, оскільки стоїть під дверима зали засідань, перед якими встановлено металошукачі.
“Закрито. Ви мене зрозумійте, там немає місць”, – відповів працівник міліції на вимогу журналістів пройти до зали суду.
Як відомо, 24 червня Печерський районний суд дозволив присутність представників засобів масової інформації та здійснення відео- та фотозйомки на судовому засіданні, на якому розглядається справа Юлії Тимошенко щодо газових угод 2009 року.

 

Засідання суду по Тимошенко почалося з сутички

Між захисником Юлії Тимошенко Сергієм Власенком та суддею Родіоном Кірєєвим відбулася словесна перепалка. Так, Власенко звинуватив суддю у порушенні закону. Він хотів зробити відповідну заяву, водночас суддя заборонив це зробити.

У відповідь на це Власенко заявив: “Я маю право робити заяву в той момент, коли головуючий порушує закон, а не тоді, коли суддя надає право на це”.

Пізніше Власенко отримав право виголосити заяву.

Так, він заявив, що оголошення про місце та час судового засідання було оголошено вночі в останній робочий день перед святами, що порушує закон.

“Вважаю дії неприпустимими і незаконними. Прошу повернутися в рамки законного процесу”. – заявив він.

Зала на відміну від попередніх засідань, розділена на дві частини – в одній знаходяться захист і обвинувачення, в іншій – люди, що спостерігають, депутати та журналісти.

Перед цим Кірєєв змусив керівника апарата “Батьківщини” Михайла Лівінського пересісти до спостерігачів з місця захисту.

“Це є місця для учасників процесу. Займіть своє місце там”, – заявив Кірєєв.

 

Скривджена бютівцями Богословська вважає, що в Тимошенко агонія

Депутат Інна Богословська вважає, що Юлія Тимошенко і її фанати перетворюють суд на політичне шоу.  Про це вона заявила після засідання Печерського районного суду в справі Тимошенко.

“Початок розгляду справи, по суті, підтвердив, що головна задача Тимошенко – перетворити судовий процес у політичне шоу, а не підготувати вагомі аргументи і довести свою невинуватість”, – відзначила Богословська, повідомляє сайт Партії регіонів.

За її словами, із самого ранку, прихильники Тимошенко і народні депутати з фракції БЮТ “окупували залу судових засідань і спробували не пустити своїх опонентів”.

“Виняток зробили тільки для представників іноземних держав, всіх інших лайкою і фізичною силою виганяли з залу. Після того, як їм не удалося це зробити, на сцену вийшов Власенко, який заявив, що Тимошенко спізнюється через затори в місті. І тільки потім з’явилася сама Тимошенко з трояндами і своїми численними помічниками і відразу ж почала політичними гаслами робити шоу”, – розповіла Богословська.

“Це агонія БЮТ і Тимошенко особисто. Ми бачимо, що як вона поставила себе поза законом, так і її прихильники і депутати відповідно поводяться, порушуючи всілякі закони і правила поведінки в суді”, – сказала депутат.

У середу вранці депутати БЮТ дали команду присутнім у залі прихильникам Тимошенко не давати місце Богословській. Увійшовши в зал, депутат звично полаялась з однієї із соратниць Тимошенко. Вона також попросила свого помічника “організувати два місця в залі”. Але всі засідання Богословська так і простояла.

 

Якщо Вам призначено операцію з приводу катаракти, глаукоми, лазердисцизії вторинної плівчатої катаракти, усунення птерігіума, халязіона, завороту чи вивороту повік

Хто “піаритиме” правду?