Тіньова занятість населення: її прояви та запобігання

Поділитися

У Чортківському районному центрі зайнятості відбулось засідання круглого столу на тему: «Тіньова занятість населення: її прояви та запобігання» за участю представників райдержадміністрації, районного управління Пенсійного фонду, управління праці та соціальної політики, асоціації малого та середнього бізнесу, місцевих приватних підприємців.

Провідний спеціаліст-юрисконсульт РЦЗ Ірина Григорук поінформувала присутніх про послуги служби зайнятості населенню та роботодавцям, ознайомила зі станом місцевого ринку праці, наголосила на перевагах легальної зайнятості, розповіла про порядок реєстрації трудового договору між приватним підприємцем-фізичною особою та найманим працівником.

– У районі працює робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, – поінформувала юрисконсульт РЦЗ. – З початку 2011 року ця група провела 313 обстежень роботодавців, було виявлено 66 фактів використання праці без оформлення належним чином трудових відносин із 79 особами. Внаслідок проведених заходів до центру зайнятості звернулося 25 роботодавців та уклали 30 трудових договорів з найманими працівниками і 4 договори на стажування.

Вона також зауважила, що останнім часом спостерігається тенденція щодо збільшення випадків звернення до районного центру зайнятості роботодавців-фізичних осіб, які бажають зареєструвати трудовий договір з працівником на умовах неповного робочого дня і, відповідно, зменшеним рівнем оплати праці. З такими роботодавцями проводиться додаткова роз’яснювальна робота з метою забезпечення укладення трудових договорів з працівниками на умовах повної зайнятості.

Заступник начальника районного управління Пенсійного фонду Лоріта Бобчук наголосила на тому, що «виплата «сірої» зарплати тільки на перший погляд сприяє зростанню доходів робітників та прибутків підприємств, проте насправді послаблює соціальний захист працівників, причетних до тіньової економіки, зменшує надходження до бюджетів усіх рівнів та державних соціальних страхових фондів і, в кінцевому підсумку, обертається зубожінням тих, хто навчає наших дітей, дбає про культурний і професійний розвиток, фізичне й моральне здоров’я нації, забезпечує обороноздатність країни».

Представник роботодавців Ганна Савка поділилась своїми думками щодо того, як вивести з «тіні» діяльність суб’єктів підприємницької діяльності.

Учасники заходу розробили рекомендації, спрямовані на консолідацію спільних зусиль органів влади, служби зайнятості, роботодавців щодо вирішення питань зайнятості населення та її легалізації, зменшення безробіття на ринку праці.

 

У Тернополі «київстарівці» розповіли про останні віяння в мобільній безпеці

Управління конкурентоспроможністю компанії