За п’ять років в Україні закрили понад тисячу шкіл. На Тернопільщині закрили 5 шкіл

Поділитися

Впродовж останніх п’яти років реорганізовано, призупинено діяльність або ліквідовано 1,2 тис загальноосвітніх навчальних закладів. Про це повідомили у прес-службі Генпрокуратури.

Скорочення загальноосвітньої мережі пов’язано, передусім, із зміною демографічної ситуації, відзначили в ГПУ.

При цьому відзначається, що деякі рішення про закриття шкіл були прийняті із порушенням вимог законів, зокрема, без згоди територіальної громади, не уповноваженими особами тощо.

«Всього за результатами даної перевірки прокурорами порушено 3 кримінальні справи, принесено 61 протест, внесено 43 приписи та подання, притягнуто до відповідальності 13 службових осіб». – сказано у повідомленні.

«Так, начальником відділу освіти Кривоозерської районної державної адміністрації Миколаївської області призупинено діяльність Червонорацької загальноосвітньої школи 1 ступеня за відсутності учнів. Прокурором району зазначений наказ 25.05.2011 опротестовано. Аналогічні порушення виявили прокурори Донецької, Миколаївської, Одеської, Хмельницької, Чернівецької областей та м. Севастополя», – відзначили в ГПУ.

У Генпрокуратурі зазначають, що не вживаються заходи до збереження майна закритих установ, зокрема у Дніпропетровській, Львівській та Чернівецькій областях.

Також зафіксовані випадок передання у власність комерційній структурі будівлі вечірньої школи у Києві. Триває досудове слідство.

А у Волинській, Кіровоградській, Луганській, Одеській та Чернігівській областях виявлені порушення прав учнів на небезпечні і нешкідливі умови навчання, на безоплатне підвезення до місця навчання дітей, які проживають у сільських та віддалених місцевостях.

Нагадаємо, що процес закриття шкіл найбільшого розголосу набув на Донеччині. Цей процес викликав активний спротив місцевого населення, яке від акцій протесту і обіцянок самоспалення перейшли до позовів у прокуратуру.

«Утримання малокомплектних шкіл – це дороге задоволення. Як для області, так і держави в цілому. Наприклад, у сільських школах Тернопільщини один учень став обходитися державі в 10-12 тисяч гривень, тоді як у Тернополі – в межах двох тисяч», – заявив журналістам начальник управління освіти Тернопільської облдержадміністрації Іван Запорожан.

При цьому йому важко назвати кількість і адреси шкіл, які по 1 вересня цього року і наступні роки будуть закриті. Хоча педагоги та батьки дітей у різних районах не приховують стурбованості, що такі плани існують.

Запорожан лише запевнив, що ці процеси будуть відбуватися за згодою громад.

Вже в цьому році через відсутність учнів закрита одна початкова школа в Гусятинському районі і тимчасово припинена діяльність чотирьох початкових шкіл у різних районах.

Пояснення – складна демографічна ситуація. В останні роки в області щорічно на 4,5 – 6 тисяч зменшується кількість учнів і, відповідно, наповнюваність класів. 91 з 231 початкових шкіл області мають менше 10 учнів, 45 з 343 шкіл «дев’ятирічок» – менше 40 учнів і 33 з 299 одинадцятирічних шкіл – менше 100.

Працевлаштування звільнених у зв’язку з ліквідацією або припиненням діяльності шкіл керівництво області покладає на районні органи влади.

Немає особливих перспектив і з підвезенням учнів, які перейдуть в інші школи. На сьогодні в області потрібні ще 56 шкільних автобусів. А в держбюджеті за цією програмою регіон в цьому році отримає лише вісім, повідомляє Тиждень

 

Без здачі Україною національних інтересів газові переговори Росії не цікаві

Релігійні організації втратили право набувати в довгострокову оренду без конкурсу майно державної та комунальної власності