Єдина в Україні приватна офтальмологічна клініка, в якій роблять усі види оперативних втручань, знаходиться у Тернополі. Це “Клініка мікрохірургії ока Медікус”

Поділитися

Тут проводять операції хворим на катаракту, глаукому, роблять лазерне видалення вторинних плівчатих катаракт, птерігіуму – доброякісних новоутворень ока, халязіону, косини, виконують пластику повік. А ще тут консервативно лікують і надають діагностичні послуги.


 

— В нашій клініці є стаціонар, хоча зазвичай після операції пацієнт йде додому, – пояснює головний лікар “Клініки мікрохірургії ока Медікус» Андрій Швед. – Операція триває 15 хвилин під місцевою анестезією. Залишаємо у клініці на певний час лише тих, хто потребує додаткового догляду лікаря.

 

Кімната, де проводять видалення вторинної плівчатої катаракти, на операційну зовсім не схожа. Це затишний кабінет з приладом посередині.

— Це лазерна установка для видалення вторинної плівчатої катаракти, – пояснює лікар. – Пацієнти починають бачити одразу після операції. Хтось навіть недавно запитував, що ж нашим пацієнтам такого цікавого дають у цій кімнаті, що всі виходять з неї усміхненими.

У клініці зустрічаємо тернополянина Валерія Ядченка. Йому день тому видалили катаракту. Біля ока у чоловіка – невеличкий синець.

— Хотів потрапити тільки сюди на операцію. Зараз дуже задоволений з того, що можу бачити, – посміхається він. – Лікарі кажуть, що зараз у мене 100% зір. Та я й переконався, що раніше бачив не всі букви на таблиці для перевірки зору, а тепер бачу їх.

Найбільше пацієнтів звертається в лікарню з катарактою, глаукомою та дегенеративними захворюваннями сітківки.

— Зараз катаракта значно помолодшала, – каже Андрій Швед. – У 2002 році в Тернопільській області не оперували пацієнтів із цим захворюванням, молодших за 40 років. Зараз до нас приходять з катарактою і в 27, і у 29 років. А недавно прийшов 24-річний пацієнт, у якого була катаракта. Ми хотіли визначити, звідки у нього це захворювання. Коли почали вивчати його випадок, виявилося, що немає спадкових чинників і не було травм ока. Тобто це набута хвороба. І, швидше за все, такі ранні катаракти спричинені продуктами, які ми їмо, водою, яку п’ємо.

Очам шкодять хімічні добавки до їжі, продовжує лікар. Але зараз саме такої їжі побільшало. Відтак цьогоріч на Тернопіллі вже прооперували 18 хворих на катаракту, молодших за 32 роки.

— Найстарший пацієнт у нас мав 96 років, – пригадує головний лікар “Клініки мікрохірургії ока Медікус”. – Перед нашою операцією він пройшов двотижневе лікування в урологічному відділенні і двотижневе в кардіологічному. Дідусь казав нам, що дуже хоче побачити, яке волосся у його правнуків і як вони виглядають. Операція пройшла вдало і йому повернули зір.

Буває, що в операційному втручанні у клініці відмовляють. Таке трапляється, коли немає перспективи повернення зору. Відтерміновують операції, коли пацієнти перенесли інфаркт чи інсульт, каже Андрій Швед. У такому випадку радять зачекати не менше півроку.

— Ми приймаємо пацієнтів не лише з Тернополя, – розповідає лікар. – На лікування до нас приїздили і з Польщі, Греції, Італії, Швейцарії. З Польщі у нас був один досить заможний чоловік. Він зі своєю дитиною консультувався вже у різних клініках Європи, але всюди їм відмовляли. Говорили, що випадок цей безнадійний. У дитини було лише два відсотки зору. Ми ж після лікування підняли його до 100%. З Греції до нас приїздив 14-річний хлопець з проблемами зору, якому ми також допомогли.

У клініці хворих лікують також і консервативними методами.

— Потрапляють до нас і пацієнти з рідкісними захворюваннями, – каже головний лікар “Клініки мікрохірургії ока Медікус» Андрій Швед. – Скажімо, є пацієнтка з дистрофією Штадгардта. Це патологія, при якій відмирає сітківка ока. Таких хворих є лише кілька на всю Україну. Звичайно, сітківка відмирає і людина все одно гірше бачить, але ми можемо цей процес зупинити. Пацієнтці ми підняли зір з 2% до 30%.

Лікар каже, що для того, аби підтримувати здоров’я очей, потрібно час від часу проходити фахове обстеження. Андрій Швед пригадує, що якось пацієнт приїхав у клініку з Каменя-Каширського, що на Волині. Після лікування чоловікові стало краще і відтоді у клініку він не з’являється. Мовляв, прийду, коли знову буде погано.

Тернополянка Олена Кривицька виграла золото

Чим переймається гуманітарний заступник губернатора Тернопільщини