Більше 95% роботодавців порушують трудове законодавство, а кожний п’ятий платить нижче прожиткового мінімуму

Поділитися

Зусиллями податкових органів заборгованість із заробітної плати з початку року скоротилася на 1,089 млрд. грн.

Про це повідомив заступник Голови ДПС Олександр Клименко.

За результатами перевірок додатково нараховано 217 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. До прокуратури направлені 2 тис. матеріалів на підприємства, що мають довготривалі борги перед своїми працівниками.

«Статистика жахлива. Порушення трудового законодавства виявлені майже на всіх перевірених підприємствах – більше 95%. Кожний п’ятий роботодавець сплачує зарплату нижче прожиткового мінімуму, ще більший відсоток підприємств видає гроші «в конвертах», ухиляючись від податків. Звідси, відповідно, недофінансування соціальних програм з місцевих бюджетів. Розірвати це замкнене коло – першочергове завдання нашої служби», – підкреслив Олександр Клименко.

Він також поінформував, що податківцями знайдено 76 тис. працівників, що працювали без укладання трудових угод. Ще 34 тис. громадян здійснювали підприємницьку діяльність без державної реєстрації.

Заступник Голови ДПС закликав своїх підлеглих боротися з нелегальною зайнятістю, в тому числі, за допомогою активної роз’яснювальної роботи. «Ми маємо справу з системним суспільним явищем. Тому цю проблему неможливо вирішити одними «репресивними» заходами – перевірками, штрафами, іншими санкціями. Наше головне завдання – змінити ставлення людей до цього. Образно кажучи, запровадити моду на офіційне працевлаштування з пристойною зарплатою», – зауважив Олександр Клименко.

Податківець додав, після співбесід з роботодавцями 40 тис. підприємств підвищили рівень оплати праці, внаслідок чого бюджет додаткового отримав 79 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.

 

Пресс-служба ДПС України

У Тернополі знову “запахло” сміттярчаною кризою?

На Тернопільщині на одного мільйонера стало більше