Як Дмитро Фірташ гостював на Тернопільщині

Поділитися

Робоча поїздка нашого земляка, уродженця Синькова, голови Фонду роботодавців України,голови ради директорів Group DF, щедрого благодійника і мецената Дмитра Фірташа до Заліщиків  тривала недовго. Але зустріч його з керівництвом області Валентином Хоптяном та Районною владою — Олегом Барчуком. Іваном Дроздом, а також медиками центральної комунальної райлікарні вселила надії на розквіт не тільки родинного гнізда нашого гостя-земляка, а всього Наддністрянського краю і в першу чергу — у краще майбутнє районної медицини.

ДЕ НАРОДИВСЯ, ТАМ І ЗГОДИВСЯ

Так. як допомагає Дмитро Васильович в оновленні свого рідного села – це і реконструкція за європейськими стандартами рідної альма-матер, і капітальна реставрація Божого храму, і спорудження від першого каменя нового будинку культури, а згодом і прокладання вуличних доріг та центральної траси, навіть сучасний дизайн в’їзду в село передбачається, а ще спорудження тваринницького комплексу – так ніхто не спричинився ще в районі до своєї колиски, до своєї вітцівщини. Всі ці задуми Дмитро Васильович, вкладаючи значні благодійні кошти, реалізовує у своєму рідному Синькові, де він народився, де мешкає його родина, друзі-однокласники, вчителі. Пам’ять кожного при згадці про такі дорогі серцю місця, а також людей, з якими прожито найкращі роки дитинства і юності – ввібрали в себе цілий світ, такий незбагненний, здавалось би, і такий цікавий, неповторний. Адже, власне звідси, з рідного села, з рідної хати починався в Дмитра Васильовича шлях у велике життя, сповнене найцікавіших мрій, задумів, прагнень.

Синьків – помідорне село. Всі жителі його дуже тяжкою працею заробляють на прожиття. Власне Дмитро Васильович добре пам’ятає і батьківську працю на полі. Його душа завжди прагнула вищого, самовдосконалення, аніж робота на колгоспному полі чи власному городі. Але він не цурається людей скромних професій, високо цінує тих, які завдяки своїй працьовитості і будинки зводили, і дітей у вузах навчали, і сімейний достаток творили…

Йому знайомі ті душевні хвилювання, коли у бідності і нестатках жили односельчани, можливо і його родина, коли завдяки овочевій продукції багато селян фактично “латали” дірки сімейного бюджету, аби придбати найнеобхідніше. Особливо нелегко було одиноким людям, стареньким, бо на мізерні пенсії важко було жити.

Доля подарувала йому великий шанс — вибитися, як кажуть, в люди, і стати в когорті найбагатших людей України. І неодноразово згадуючи рідне село та людей, йому хотілося невпізнанно змінити його. Дмитро Васильович розпочав з газифікації Синькова, а далі наміри його стали ще сонцесяйнішими. Крім об’єктів соціально-культурного призначення цей відомий чоловік реалізовує й інші мрії. Село має розвиватися не стільки завдяки благодійності, як розвитку економіки. Тому спорудження сучасного тваринницького комплексу на 1000 голів худоби дасть змогу односельцям працевлаштуватися, що є немаловажно в нинішній час. А тваринництво не може розвиватися без рослинництва. Отже, й землю будуть обробляти, сад фруктовий посадять, завод по переробці сільськогосподарської продукції збудують, а ще зерновий елеватор. Село набирає обрисів сучасного. Поступово. але динамічно. Цікаво, яким воно буде 21 вересня наступного року, адже — як передбачається, на храмове свято до Синькова, на Різдво Пресвятої Богородиці Дмитра Васильович має намір запросити на гостину Президента України. Дай Бог гарної погоди і завершення всіх мрій благодійника в рідному селі.

У СТАРІЙ ЛІКУЮТЬ, АЛЕ БЕЗ НОВОЇ НЕ ОБІЙТИСЯ

Так вирішили експерти -проектанти, представники районної та обласної ради, а найперше — головний благодійник, патріот свого краю Дмитро Фірташ.

У міру скромний, тактовний, небагатослівний, вдумливий, спостережливий — таким було перше враження про цю людину. І лише ступивши з машини на подвір’я, познайомившись із керівництвом медицини району та області, Дмитро Васильович забажав подивитися, як оснащені кабінети поліклініки. Першим відвідав УЗД (ультра-звукової діагностики), де працює його земляк Ярослав Михайлів. Дружня і тепла зустріч і порозуміння з першого погляду. Є всі сподівання на те, що технічно цей кабінет буде оновлений

У іншому – ендоскопічному (лікар В’ячеслав Цимбалюк) — діагностика — це три апарати, які доводиться, зі слів Вячеслава Павловича, кожного тижня ремонтувати. Дуже давні вони, проблеми і в кабінеті функціональної діагностики: за день тут обслуговують 30-40, а то й 60 осіб. Надто велике навантаження на апаратуру. І тут Дмитро Васильович затримався, міркуючи над тим, як оперативно оновити – замінити те, що давно підлягає списанню. Для важкодоступних місць в сільській місцевості керівництво обласного управління охорони здоров’я звернуло увагу на потребу хоча би двох реанімаційних машин.

Головний інвестор побував у хірургічному та реанімаційному відділеннях. Враження в гостя залишилось вкрай гнітюче. Сторічний головний корпус центральної лікарні жодного разу капітально не ремонтували. Найбільше – це на косметичний ремонт спромоглися, а цьогоріч частково замінили вікна і обладнали завдяки спонсорам внутрішню вбиральню. У палатах, звісно, по декілька хворих.

Проблем вистачає. І Дмитро Фірташ заговорив про будівництво нового корпусу, одночасно капітально ремонтуючи старий.

«Півтори тисячі квадратних метрів будмайданчика і обов’язково будувати триповерхову нову лікарню. Так буде правильно. Тут і котельня буде, і найсучасніша сантехніка, і обладнання, і зручності для хворих», – сказав Дмитро Васильович. Виконавчий директор, обдумавши проект, сказав, що реконструкція старого корпусу триватиме до року часу, хворих доведеться переселити до Товстенської лікарні, бо тут передбачається дуже серйозний і відповідальний об’єм робіт. «У лікарні на сьогодні є певні норми, вимоги. Палати на двох осіб, у кожній з яких душ, туалет, і все нове – підлога, сантехніка, побутові зручності. Та й решту необхідного для нормального перебування в лікарні.

За типовим проектом передбачається і реанімаційне відділення.

У кабінеті головного лікаря відбулося обговорення назрілих і вкрай актуальних проблем. Йшлося і про те, що хірургія, реанімація і відділення швидкої – в одному корпусі. Паралельно проводитиметься й ремонт поліклініки.

На оперативно-підсумковій нараді в головного лікаря, Дмитро Фірташ ще раз зізнався в тому, що хоче допомогти районній медицині в усьому – в реконструкції старого корпусу, будівництві нового, у придбанні обладнання й медапаратури, різного виду транспорту, за сучасними вимогами оновити хірургічне відділення,

Коли відвідали корпус «швидкої допомоги», добре слово про цей колектив сказав начальник обласного управління охорони здоров’я Михайло Буртняк, оскільки вони стали переможцями обласних змагань і готуються до міжнародних. Очевидно, радів за цей колектив і головний благодійник Дмитро Фірташ, бо пообіцяв їм також найсучасніші «швидкі». Думка експертів-проектантів, як виконавчого директора було оперативно донесена Дмитру Васильовичу, який, гостюючи в рідному селі дуже короткий період часу, все ж зумів і тут поділитися своїми задумами щодо подальшої розбудови та оновлення села і головне – пообіцяв у завершенні реконструкції сільської амбулаторії, благоустрої місцевого кладовища. З приводу задумок про долю нижнього парку в Заліщиках пропозиції Дмитра Фірташа будуть винесені на обговорення депутатського корпусу міської та районної ради.

Щодо перлини в Червоному, куди планував вкласти інвестиції наш краянин -потрібна пауза, оскільки без юридичного втручання неможливо виконати програму. Земля, як і приміщення, вже продані.

Дмитро Фірташ бажає з нашого краю зробити справжній оазис. Хай мрії здійсняться і буде він благословен у ріднім краї.

Ольга ЛИЧУК

Газета “Колос”, №61-62 від 22 липня 2011 року

Тернопільська митниця оголосила конкурс на заміщення вакантної посади головного інспектора – кінолога оперативного відділу служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил

Олег Тягнибок з Тернополя поїхав на прощу до Унева з мамою (фото)