Welcome to the beautiful Ternopil!

Поділитися

Ревінням моторів, гучною музикою, співами та виставкою вишиванок у самому центрі міста запам’ятається тернополянам 27 серпня. Цьогоріч, можу сказати із впевненістю, Тернопіль святкує не День, а Дні міста.

Найбільшу увагу кожного тернополянина привертало за цей тиждень невтомне будівництво-ремонтування у парку ім. Т. Шевченка: усі то насторожено спостерігали за руйнуванням дерев’яної альтанки на острівці Кохання та спорудженням нового архітектурного творіння на її місці, то дивувалися вазонам, що «виросли» на місці ліхтарів над ставом.

Директор об’єднання парків культури та відпочинку Тернополя Ігор Липка каже, що у святкові дні взагалі не має часу на відпочинок. За центральний парк він «по-справжньому взявся» лишень тиждень тому, бо перед тим приводив до ладу парк Національного Відродження. «Останні два місяці взагалі не маю часу на відпочинок, так само буде й 24 і 28 серпня, але моя праця – то подарунок у такі святкові дні усім жителям міста»,- каже упорядник парків. Що ж до нової альтанки,- то будувалась вона «стаханово-липківським методом» – за рекордно короткий проміжок часу. На момент спілкування із Ігором Липкою , а це за 3 дні до чемпіонату Європи з водно-моторного спорту, колони альтанки ще підмуровували та приводили до ладу, а 27 серпня – споруда була готова приймати гостей європейського класу. Пізніше, вже восени, над альтанкою зведуть покрівлю.

А ще 27 серпня у Бункермузі Микола Дмітрух «шаржував» над відомими тернополянами. Цього разу під пензель прославленого тернопільського художника  потрапили не лише Олеги,- Герман та Макогін, але й голови обласної ради та державної адміністрації,- Олексій Кайда та Валентин Хоптян, відповідно. Переглядає якісь сумнівні папери під робочим столом й Сергій Надал.

Микола Антонович каже, що на його дружні шаржі ніхто не ображається, а найважче намалювати красиву людину або ту в котрої шаблонні риси обличчя. Що ж до свого рекорду(шарж за хвилину), то, звісно, не проти побити власний рекорд.

«Серпневі дні є особливими для нашого файного міста Тернополя, бо власне тоді мешканці святкують і День Незалежності, і День міста»,- зазначив Сергій Надал навідкритті Чемпіонату Європи з водно-моторного спорту. Слово «файне» дещо сконфузило перекладачку, що стояла обабіч і намагалась дослівно перекласти на англійську кожніське мерове слівце, врешті, після невеличкої й незручної паузи,  у «beautiful Ternopil»( одразу згадалась пісня «Мертвого півня» про такі ж «beautiful Карпати») таки було неофіційно відкрито чемпіонат(чому неофіційно? А тому, що на офіційних заходах зазвичай  лунає гімн, цього разу, незважаючи на «свободівське» походження чинного мера, – славень так і не залунав)

Під час відкриття чемпіонату Європи із водно-моторного спорту, міський голова вручав відзнаки «найкращим тернополянам». Почесними громадянами міста стали і священнослужителі, і педагоги, і пожежники, й художники. Втім, левову частку відзнак отримали працівники податкової інспекції Тернополя.

Власне, все було б чудово на святі, якби вельми захмелілими не виглядали мужчини, що ще пополудні не випускали із рук стаканчиків із пивом, що «лилось рікою» із наметового пивного містечка у парку. У затінку поміж дерев можна було уздріти й міліціянтів, що теж прохолоджувалися за хмільними напоями не звертаючи увагу на занадто веселі танці та співи у натовпі. До слова, Надалу або сподобалась роль ведучого, або ж він теж встиг причаститись «Микулинецьким», бо тричі видряпувався на сцену: двічі відкривав чемпіонат та, поміж тим, вручав відзнаки  почесним громадянам міста. Концертна программа була насиченою: спочатку публіку розігрівали тернопільські зірки,- пізніше голосистий гурт із  улюбленого грузинського міста міського голови, Батумі. Ввечері із пристрані лунало рівненське «Ot Vinta!» та запалював натовп тернопільський «Highway»

Тим часом гул мотоциклів у центрі міста не вщухав, залізних коней припаркували біля Тернопільського замку, де вже заворожені вогняним шоу, тіснилися люди. У Тернопільському замку тим часом відкрили виставку фоторобіт із прекрасними закутками нашого рідного міста у виконанні найвідоміших краян-фотографів. Допоки барабанні звуки долинали з-під стін реставрованого велетня, на Театральному майдані співачка Lama тішила своїми співами тернополян. Поблизу Данила Галицького – ретро-кортеж, а на Сагайдачного – рок-н-рол. Бідолашні жителі міста буквально не знали, куди краще вирушити,- стільки подій водночас просто не було змоги відвідати.

Регулювальник, що чи не вперше, з’явився вчора на переході Замкової, аж впрів і вигукував до необачних пішоходів, котрі, мабуть, достеменно не знали, куди і коли рухатись: «Куди спішите? Я для чого тут по-вашому стою?»

Двадцять сьомого серпня у Тернополі було гамірно та по-справжньому гаряче, втім, це був лише початок: «Welcome to the beautiful Ternopil!»

Ірина Вихрущ

Більше 50% молодих українців готові «йти на барикади»

В Тернополі створено обласний комітет започаткованого на податковому майдані Всеукраїнського громадського руху «Вперед»