Допоможіть розібрати старовинну церкву

Поділитися

За благородну справу взялися отець Михайло Найко з однодумцем – головою районної пасічничої спілки Андрієм Шалаєм.

Разом з іншими ентузіастами, які підтримали їхню ініціативу, вони розпочали трудомісткий процес розбирання 245-літньої дерев’яної церкви Архистратига Михаїла, що у селі Горинка Кременецького район, з метою перевезення її до Залужжя на Чернечу гору ( Монастирок). Історичну пам’ятку планували перевезти спільно з Національним заповідником «Замки Тернопілля», проте, на разі, на даний проект коштів держава не виділила.

– А церква більше чекати не може, – каже отець Михайло,– тому що будівля починає гнити, руйнуватися. У зв’язку з цим ми вирішили не чекати більше, вже й так підготовчі роботи тривають три роки, а постаратись впоратись самотужки. Але, на жаль, нам не вистачає добровольців, які б допомогли. Тому хочемо з допомогою районки звернутися до усіх, хто не байдужий до нашої історії, культури, збереження надбань наших попередників, за дієвою допомогою. Будемо щиро вдячні усім, хто зголоситься стати учасником важливої справи. Плануємо, що на новому місці церква не буде стояти лише музейним експонатом, а повноцінно діятиме, відродиться до життя. Правда, коли це станеться, залежить від багатьох чинників, повідомляє Народне слово. До речі, нашою акцією зацікавився народний депутат першого скликання Іван Валеня, який, побачивши нашу роботу, пообіцяв знайти спонсорів для закупівлі дерева, адже потрібно буде замінити велику частину прогнилих дошок. Так що у процесі праці підтримка з’являється. Якщо ж хтось із місцевих захоче проявити ініціативу, то ми будемо дуже раді.

– Тож охочих допомогти просимо звертатись за телефонами ( 098) 997 14 58 (о. Михайло Найко) або 097 407 12 09 ( Андрій Шалай).

Голова тернопільської облради “без краватки”

Як тернопільські свободівці “розгребуть” сміттярчану кризу з 1 жовтня