Керівник столиці свинарства на Тернопільщині розповів свої секрети господарювання

Поділитися

Мешканці Вишнівця завжди вирізнялися оригінальністю, оптимістичним поглядом на світ, їм ніколи не бракувало активної громадської позиції, яка суттєво сприяє тому, щоб життя у селищі було цікавим та належно облаштованим. І хоча організованість вишнівчан склалася історично, у немалій мірі вона залежить від керівництва селища. Селищному голові Ростиславу Баюрському вишнівецька громада під час виборів 2010 року вдруге довірила пост місцевого керманича, віддавши йому перевагу серед семи інших претендентів. Про те, чим сьогодні  живе селище, як вирішує проблемні питання  депутатський корпус і які  будує плани  розповів Ростислав Васильович у інтерв’ю «НС».

– Ростиславе Васильовичу, ви керуєте селищем уже друге скликання поспіль. Ви не втомились?

– Знаєте, коли маєш можливість продовжити раніше розпочаті справи, які необхідні моїм землякам, то з’являються нові сили, наснага, певний азарт. Прийшовши  у 2006 році на посаду селищного голови, ми розпочали з того, що на усіх 25-ти виборчих округах провели збори громадян за участю працівників селищної ради, комунальної служби, депутата даного округу. Вивчили думки і тривоги людей. На основі почутого, зібраних даних визначили напрямки майбутньої роботи. Поставили перед собою основні завдання, серед яких відкриття дитячого садочка «Малятко», який давно не функціонував. А потреба була нагальною, адже на території селища проживає більше двох сотень дітей дошкільного віку. Роботи розпочались у 2007-му і 9 червня 2011 відбулось урочисте відкриття дошкільного закладу. Із районного та селищного бюджетів було затрачено понад 900 тис. гривень. Свою посильну частку коштів внесли підприємці селища та батьки. Уже маємо кошторисну документацію на капітальний ремонт другої частини садочка.

Другою великою проблемою  у нас були старі водогони, 40-річні труби постійно проривалися. Тому депутати вирішили це питання віднести до першочергових. Була виготовлена проектно-кошторисна документація на реконструкції водогонів по вул. Грушевського, Байди Вишневецького, Богуна (кошторисна вартість -591 тис. грн.). Роботи у 2008-2009 р. на суму 420 тис. грн. виконав «Екогазбуд». На завершення розпочатого ще не вистачає коштів. Тепер працюємо над виготовленням проектної документації на другу чергу водогону – по вул. Кременецькій і Троїцькій. Звертатимемося з проханням до відповідних структур, щоб необхідні кошти на виконання робіт були заплановані у державному бюджеті.

Також у список першочергових завдань ми внесли ремонт вулиць Замкової, по якій щороку проходять учасники  фестивалю козацької пісні «Байда», та Грушевського. Кошторисна вартість робіт становить 432 тис. грн.,  уже використано 230 тис. грн. У цьому році з обласного бюджету надійде 150 тисяч грн. і буде закінчено прокладання бруківки на тротуарі. Питанням номер один на даний час залишається виготовлення проектної документації на ремонт вулиці Богуна, що веде до місцевої лікарні.

– Чи є у селищі проблеми із водовідведенням?

– Звичайно, що не обминула ця проблема і нас, як і інші населені пункти, в тому числі і Збараж. Але ми, хочеться вірити, дуже близькі до її вирішення. Справа у тому, що впродовж багатьох років селище користувалось очисними спорудами місцевого сирзаводу, який зараз припинив свою діяльність і очисні споруди відповідно також. Щоб вирішити проблему санітарної очистки стоків, ми взялись за спорудження нових очисних. Робочий проект вартістю 80 тис. грн. “Будівництво каналізаційних очисних споруд продуктивністю 100 м. куб. в добу в смт. Вишнівець” виготовила київська фірма «Істма-Груп». Коштуватиме будівництво 3 млн. 520 тис. грн. На разі робочий проект знаходиться на експертизі . Тож маємо сподівання і будемо добиватися, щоб очисні споруди включили у перелік об’єктів, зведення яких фінансуватимуть із державного бюджету.

– Приміщення, де знаходиться селищна рада, очевидно, також потребує уваги…

– Дійсно, наше приміщення знаходиться в аварійному стані, що не дивно, адже воно давнє, це колишня єврейська синагога. З приходом нашої команди уже дещо зроблено – побудована паливна, приміщення газифіковане, так що тепло є. Далі плануємо зробити реконструкцію і заміну даху, для цього уже виготовлено робочий проект.

– Звідки вишукуєте кошти на реалізацію ваших широкомасштабних планів?

– Практикуємо різні  шляхи поповнення бюджету. Одним з них є продаж земельних ділянок. У свій час ми були одними з перших в області, хто проводив відповідні аукціони. У минулому скликанні за п’ять  ділянок загальною площею 0,15 га вдалось виручити понад 100 тис. грн. До речі,  ці кошти ми направили на реконструкцію дитячого садочка. Наступним джерелом поповнення бюджету є надходження від викуплених земельних ділянок, на яких розміщені приватні підприємства, магазини, а також орендна плата за користуванням майном селищної ради. А ще ми створили цільовий фонд розвитку інфраструктури селища, у який добровольці благодійно перераховують свої кошти на благоустрій території. Якщо порівнювати бюджет за 2006 та 2011 роки, то він збільшився майже у два рази – з 545 тис. грн. до 1 млн.114,5 тис. грн. Хотів би підкреслити, що левову частку становлять власні надходження. До прикладу, у минулому році при плані 580 тис. грн.  власні надходження склали 607 тис. грн. при річному бюджеті 1 млн.19 тис. грн.  Повертаючись до теми зробленого, варто відзначити, що у селищі проведено чистку усіх водовідвідних каналів, які були замулені стихією ще у 1991 році.

– А  чи не поділитесь секретом, як вам вдається підтримувати лад на території селища?

– Насправді ж ніякого секрету не існує. З метою покращення благоустрою, у 2006-ому році ми започаткували проведення щорічного конкурсу «Краща садиба селищної ради», підсумки якого зазвичай підбиваємо напередодні Дня незалежності. А під час святкувань оголошуємо переможців. Це мобілізує вишнівчан, змушує їх підтримувати садиби у належному стані. Депутати від кожного з 25 округів подають кандидатури на переможців, з яких ми вибираємо призерів. За перше місце переможець отримує 500 гривень, друга премія становить 300 грн., третя – 200. До речі, у цьому році усі призери відмовилися від грошової винагороди – тисяча гривень залишилася у селищному бюджеті.  Характерним є те, що перемагають у конкурсі не лише заможні мешканці селища, які мають можливість вкласти значні кошти в облаштування своїх садиб, а й ті, хто не має великих статків, але уміє зробити своє подвір’я завжди охайним, красивим і затишним. До прикладу, нещодавно у призерах були двоє пенсіонерів – сім’я Штодів, садиба яких без особливих фінансових затрат її господарів радує око квітами та сяє чистотою.

Зараз працівники селищної ради, депутати працюють над тим, щоб пришвидшити введення в дію нового сміттєзвалища, яке працюватиме згідно з санітарно-гігієнічними вимогами.

– Як реагує громада на діяльність селищного голови та його команди?

– Контакт з громадою ми тримаємо постійно. Я як селищний голова звітую і перед депутатами на сесіях, і перед громадою на сході селища. Про свої проблеми, побажання люди інформують і за допомогою звернень. У 2010 році ми отримали 552 звернення, 146 осіб побували на прийомі. Зауважу, що 81 відсоток звернень вирішені, у 19 випадках дано роз’яснення, як розв’язати проблему. Тобто жодного запиту ми не залишаємо без реагування. Щоквартально звернення ми розглядаємо на засіданні виконкому, залучаємо до їх розв’язання районну , селищну ради, наші депутатські комісії – бюджетну, соціально-економічного та культурного розвитку, аграрних відносин.  Як наслідок  зменшились звернення до вищих інстанцій – районної, обласної рад, адміністрацій, Верховної Ради, Кабміну. Це свідчить про зростання довіри громадян до нас.

-Наскільки активно депутати беруть відповідальність за стан справ у селищі?

– Депутатський корпус склався із досить відповідальних людей. На 50 відсотків він оновився , поповнився молодими, енергійними вишнівчанами.  Разом з тим є і досвідчені наші земляки. Варто відзначити роботу Євгена Табачука, який є церковним старостою і виконує депутатські обов’язки уже багато скликань поспіль, голови земельної комісії Анатолія Юзвенка, Євгенії Качан, яка очолює комісію селищної ради з питань соціально-економічного та культурного розвитку, Галини Головатюк, Олега Шаповала. Загалом, кожен депутат старається працювати на совість, адже йому доводиться звітувати про свою роботу  на сесіях, за скликання заслуховуються усі. А впродовж жовтня – листопада будуть проведені звіти депутатів у виборчих округах.

Також допомагають нам підприємці, які проявляють ініціативу, за власний кошт облаштовують територію селища чи допомагають у проведенні різноманітних заходів. Це Анатолій Дохтор, Наталія Головатюк, Мирослав Піхлик, Олег Литвин, депутат Віталій Ванжула, Володимир Кравець, який третій рік спонсорує футбольний клуб «Горинь», Вікторія Бартощук, Олександр Савич. За кошти меценатів ми мали змогу накрити святковий стіл  для одиноких пенсіонерів під час акції «Милосердя» та вшанування інвалідів війни 9 травня.

По-особливому хочу відзначити наші вуличні комітети, які є потужною підмогою і рушійною силою. За їхньою участю було облаштоване вуличне освітлення, яке ми розпочали відновлювати у 2008 році. На сьогодні встановлено два багатотарифні лічильники, 72 нових ліхтарі, 45– реставровано .У цьому році освітлено вулиці Козубських, Лісову, Б. Вишневецького, на що були залучені кошти вуличного комітету і селищної ради. Спільні зусилля голови вуличного комітету Федора Плотнікова , депутата Євгена Табачука та члена виконкому Миколи Бреги дали добрий результат. До речі, ми також спільно відремонтували вулицю Лісову – селищна рада виділила щебінь та відсів, а громада – кошти на упоряджувальні роботи. Тобто це є свідченням про те, що де є спільність помислів і дій органів місцевого самоврядування і громади, там є і результат. Повертаючись до освітлення, додам, що воно відновлено і на вул. Б. Хмельницького – подружжя Галина та Юрій Головатюки закупили частину світильників за власні кошти. Також є уже світло на Грушевського , Кременецькій, Богуна, частково Почаївській та Садовій. Виготовлена технічна документація і до кінця року буде продовжено освітлення вул. Незалежності , де встановлять 12 нових світильників. Також плануємо  з допомогою чотирьох  ліхтарів освітити перехрестя вул. Б.Хмельницького, Незалежності, м-н Шевченка. У перспективі – освітлення решти вулиць Вишнівця та села Загороддя.

– Тож зроблено чимало, таке враження, що й проблем майже не залишилося?

– Усіх проблем ніколи не вирішиш. Зникають одні, з’являються інші. Так і у нас. Думаємо над тим, як організувати дозвілля молоді, на даний час не маємо приміщення для проведення дискотек, хлопці і дівчата проводять вільний час у барах, що не сприяє їхньому вихованню та здоров’ю.

Також нагальними питаннями є розробка генерального плану забудови селища, нормативно-грошової оцінки земель населеного пункту, визначення  його меж та багато інших.

Проте і ці завдання з часом ми, без сумніву, вирішимо.

Дякую за розмову.

На Бережанщині встановили пам’ятний хрест на місці загибелі керівника Служби безпеки ОУН Миколи Арсенича

Як вивести камені з організму безболісно і лише за тиждень?