На Бережанщині встановили пам’ятний хрест на місці загибелі керівника Служби безпеки ОУН Миколи Арсенича

Поділитися

18 вересня поблизу села Жуків Бережанського району на Тернопільщині було встановлено пам’ятний хрест на місці загибелі керівника Служби безпеки ОУН Миколи Арсенича. Участь у відкритті хреста взяли місцеве духовенство та політики – зокрема Голова обласної організації «Нашої України» Петро Мандзій, координатор громадської ініціативи «Оновлення країни» Андрій Левус, заступник голови Бережанської районної ради Роман Висоцький, один з лідерів громадської організації «Українська справа» Олег Вітвіцький.

Микола Арсенич був одним із дев’яти генералів УПА і єдиним генералом безпеки УПА. Він зумів створити таку Службу Безпеки, яка на рівних могла змагатися із найпотужнішими спецслужбами того часу – НКВС та Гестапо. Звертався до своїх підлеглих такими словам: «Учіться пізнавати душу людини, вмійте вислухати думки інших. Не плекайте ненависть, бо ненависть позбавляє логічного способу мислення. Будьте лікарями, завдання яких – лікувати свій народ перед моральною гниллю, перед духовним занепадом». Його роль у боротьбі за волю важко переоцінити.
Загибель Микола Арсенич зустрів 23 січня 1947 року у криївці на Бережанщині. Передбачаючи поразку у сутичці, генерал застрелив свою дружину та зв’язкову Романа Шухевича, яка перебувала з ними, спалив усі документи і сам вкоротив собі віку. Він обрав смерть мученика і боровся до останньої хвилі.
У неділю мешканці Жукова зібралися вшанувати пам’ять героя. Родич Миколи Арсенича, Петро Арсенич розповів про життєвий шлях генерала, його боротьбу та життєві принципи. Голова обласної організації «Нашої України» Петро Мандзій переказав присутнім вітальне слово від голови політради партії Валентина Наливайченка, за сприяння якого вдалося встановити пам’ятний хрест, і підкреслив важливість таких заходів для патріотичного виховання українців. Він поставив у приклад сучасним політикам принциповість і відданість справі Миколи Арсенича. Заступник голови Бережанської районної ради Роман Висоцький подякував громаді села, сільському голові Василю Крамару, колективам загальноосвітньої та музичної шкіл за підготовку заходів.
Після освячення хрест було перевезено до лісу і встановлено на місці останньої криївки генерала Арсенича. Опісля Отець Олег Дідух відправив панахиду в пам’ять про загиблих героїв.
Організатори обіцяють не залишати поза увагою пам’ятні місця і дати українських повстанських змагань. Зокрема, планують широко відзначити ювілей одного з ідеологів українського націоналізму, вихідця з Бережанщини Дмитра Мирона Орлика, 100 років з дня народження якого виповнюється в листопаді.

Поради збаразького лікаря грибникам

Керівник столиці свинарства на Тернопільщині розповів свої секрети господарювання