«Мотоциклетні» автопригоди

Поділитися

Аналізуючи дорожньо-транспортні пригоди за участю дітей лише за останні два місяці можна побачити, що більшість з них відбувається за участю юних мопедистів.

30 липня на вулиці Франка міста Борщова водій автомобіля «Шеврове» при виконанні лівого повороту, виїхав на смугу зустрічного руху де відбулося зіткнення з мопедом «Дельта» під керуванням 18-річного жителя Борщова. Останнього було доставлено в лікувальний заклад для надання допомоги.

17 серпня в місті Збаражі водій автомобіля «ВMW» допустив зіткнення з мопедом «ВІПЕР», який рухався в попутному напрямку. В результаті наїзду  важкі травми отримай 16-річіний Збаражчанин.

2 вересня в селі Бедриківці Заліщицького району в результаті зіткнення автомобіля «Ваз-2108» та скутера «ZORRO SPORT» важкі травми отримав 16-річний житель цього села.

Розповідаючи про дані авто пригоди, я хотів би привернути увагу, що у всіх випадках, незалежно хто порушив Правила дорожнього руху, постраждали молоді люди – водії мопедів.

В одних випадках невміння керувати мотоциклом, правильно оцінювати дорожні обставини стають причиною автопригоди, а мотоцикл чи скутер з вірного друга став знаряддям трагедії. В інших саме водії автомобілів забувають, що водій скутера повноправний учасник дорожнього руху і слід до нього ставитися з повагою.

Крім того, продовжує дивувати та легковажність з якою водії скутерів, мопедів відносяться до власної безпеки, адже і надалі можна бачити, як водій скутера їде без мотошолома, або коли на один мопед сідає двоє та більше людей.

Кожний власники скутера, навіть якщо потужність двигуна не перевищує 50 куб.см, повинні зареєструвати свої транспортні засоби  в підрозділ РЕП за місцем проживання, де на кожен скутер видається відповідний номерний знак та реєстраційне свідоцтво. Для керування скутером необхідно мати посвідчення водія категорії А1, що видається з 16-ти років. Його  можна отримати пройшовши курс навчання в організаціях, які здійснюють підготовку водіїв відповідної категорії та здавши теоретичний та практичний екзамен в Державтоінспекції.  Для осіб отримали  посвідчення до березня 2008 року категорії А, категорія А1 відкривається автоматично.

Трагедію на дорозі можна попередити лише в тому випадку, коли кожен учасник дорожнього руху усвідомить, що тут не місце для «лихачества» чи браварства, а кожна помилка чи неуважність може призвести до непоправимого. 

Старший інспектор УДАІ УМВСУ

майор міліції                                 Микола Лецкалюк

Зборівська РДА роздає землю по гуртових цінах?

Рейтинг довіри тернополян до “Фронту змін” сягає 50%?