Поради збаразького лікаря грибникам

Поділитися

Дуже приємно в погожий осінній день прогулюватись лісом, дихати свіжим повітрям, милуватися його красою і назбирати кошик грибів. Збирати гриби може той, хто розуміється на них. Це необхідно тому, що отруйні гриби інколи бувають дуже схожими на їстівні. Отруєння грибами здебільшого бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби) і мають “сімейний” характер. Більшість отруєнь спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки), що помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівних грибів (сироїжки, дощовики тощо, при розламуванні вони виділяють молочковий сік) – унаслідок невмілої або неправильної кулінарної обробки.

У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Змінюється розмір зіниць − одна стає вужча, друга ширша. Буває, що іноді у хворого з’являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення, він втрачає свідомість.

Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. До приїзду лікаря хворому треба очистити шлунок, викликавши блювання, зробити клізму або дати проносне, а після очищення кишечника – 5 – 10 (дитині 2-4) пігулок активованого вугілля. Необхідно пити більше рідини (воду, чай, соки, компот), щоб швидше вивести токсини. Рештки грибів, які викликали отруєння, слід зберегти для дослідження. Принесені додому лісові трофеї треба одразу ж розсортувати і ще раз ретельно переглянути. Це дасть змогу вибракувати “мутанта”. Рішуче викидайте усі сумнівні, а також перезрілі, червиві, зіпсовані, прив’ялі гриби. Здоров’я дорожче за “здобич”. І пам’ятайте, що сирі гриби можна зберігати у холодильнику не довше доби. Не намагайтеся перевіряти якість грибів “дідівським» методом. Кажуть, що цибуля, часник або срібні предмети синіють у каструлі, де варяться гриби, серед яких можуть помилково бути отруйні. Це зовсім не так! Ні колір, ні запах бульйону чи відварених овочів, а тим більше самих грибів не свідчить про їх отруйність. Залишайте на юшку лише ті гриби, в яких ви впевнені. Ретельно очистіть їх від піску і сміття, а забруднену землею нижню частину ніжки зріжте. У деяких маслюків і мокрух знімають з шапки плівку, вкриту слизом.

Пам’ятайте, що гриби особливо небезпечні для дітей. Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. М. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває! Із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5-6 гинуть, а 25 -30 стають інвалідами на все життя!

Щоб не сталося лиха, дотримуйтеся основних правил: не збирайте гриби поблизу трас, на пустирях і звалищах. Ніколи не збирайте гриби з бульбоподібним потовщенням внизу ніжки, не готуйте з них страви і навіть не намагайтеся скуштувати. Не збирайте гриби, які вам не відомі! При будь-якому сумніві їх краще викинути!

Консервуючи гриби, дотримуйтеся санітарно-гігієнічних правил: ретельно очистіть їх, промийте і проваріть, у маринад додайте достатню кількість солі та укусу і не закривайте банки герметичними кришками! Дітям до 14 – 16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини “перебудовується” лише після 18 років. Навіть їстівні гриби малюкам – вороги!

Незважаючи на високі харчові та смакові якості, гриби погано перетравлюються шлунком. Упоратися з такою їжею може лише абсолютно здоровий дорослий організм. При хворобах нирок, печінки, запальних процесах шлунка гриби протипоказані й дорослим. Пам’ятайте, що не лише сирі, але й погано очищені, недоварені, недосмажені, не просолені гриби можуть стати причиною отруєння. Якщо ви відчули ознаки отруєння, не зволікайте і негайно викликайте “швидку допомогу”!

Збирання грибів для людини – це завжди “гра з вогнем”. Якщо ви бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, будьте обережними! Не ризикуйте своїм життям! Грибник, як і сапер, може помилятися лише один  раз!

Мар’яна ХОМИШАК,

лікар-гігієніст ДЗ «Збаразька райСЕС»

У Тернополі відбувся VI З’їзд Федерації Товариств «Обнова»

На Бережанщині встановили пам’ятний хрест на місці загибелі керівника Служби безпеки ОУН Миколи Арсенича