На Фестивалі свинини в Миргороді одночасно з’їдять 50 свиней

Поділитися

На Фестивалі свинини «Свято миргородської свині-2011» 15-16 жовтня в Миргороді гості фестивалю з’їдять близько 2,5 т м’яса – в живій вазі це 5 тонн або 50 свиней миргородської породи.

Про це ІА «RegioNews» повідомили організатори свята. 
«Свиня миргородської рябої породи важить від 90 до 110 кг, всі страви будуть готуватися лише зі свиней миргородської породи, м’ясо і сало яких вважається найсмачнішим, у справу піде практично все», – зазначила член оргкомітету фестивалю Євгенія Гула. 
За розрахунками організаторів в середньому гості фестивалю з’їдять від 200 г до 500 г готового м’яса. Всього з миргородських свиней буде приготовлено 70 страв, які впродовж дня будуть варитися у печах і на відкритому вогні, на центральному стадіоні Миргорода. Крім рекордного для України одночасного поїдання свинини (раніше ніде не з’їдали таку кількість свиней одночасно), організатори мають намір зафіксувати і ще один рекорд – представники Полтави, Києва, Харкова і Львова змагатимуться у місткості шлунків. За словами Євгенії Гулої, важливо не тільки з’їсти не менше 15 г кожної з 70 страв, а й описати її смак – той, хто відчує смак найбільшої кількості страв, отримає головний приз і поїде додому з поросям. 
Ініціатор фестивалю, підприємець з Миргорода Олег Говоруха, вважає, що Перший український фестиваль свинини поверне інтерес до смаку м’яса та сала традиційних українських порід свиней, яких витісняють західні породи, що вирощуються на біодобавках. 
«На свято врожаю – Покрову – завжди кололи свиней, і в кожній родині це було свято. У Європі ця традиція переросла в Октовберфести, де на першому місці пиво, а вже на другому свинячі сосиски, у нас же навпаки – перш за все, смачно поїсти – тому ми готуємо з свині 70 страв, а пиво і все інше за бажанням». 
Крім поїдання свинини в різних формах на фестивалі в Миргороді змагатимуться фахівці з оброблення свинячих туш, пройдуть конкурси з рохкання. У програмі виступи виконавців народної та сучасної музики, гонки поросят, майстер-класи з приготування українських народних страв із свинини. Другий день фестивалю присвячений легендарній миргородській ковбасі та копченостям. 
Фестиваль приурочений до 70-річчя офіційного визнання Миргородської рябої окремої породою. Миргородська свиня була виведена в результаті схрещування українських свиней народної селекції з англійськими свинями, завезеними в 19 столітті на Полтавщину.
Дізнатися більше про свято можна за посиланням.

5 років отримав працівник колонії, який збував наркотики засудженим

Малому бізнесу пропонують в оренду об’єкти в Монастириську