Тернопільщина розпочала сезон цукроваріння

Поділитися

Цукрова галузь на Тернопільщині відновлюється неймовірними темпами. Цукровики інвестують у раніше занедбані заводи.

30 серпня першими гудками розпочав сезон цукроваріння в Тернопільській област модернізований Хоростківський цукровий завод. У модернізацію заводу інвестовано понад 30 млн. грн.

«Наша мета – це високоякісне виробництво, яке відповідає кращим європейським стандартам. Ми інвестуємо в сучасне обладнання, яке оптимізує весь процес виробництва. І, що дуже важливо для цукрової галузі, зменшує енергозатрати.  Наша гордість – це нові теплові схеми та енергозберігаюче обладнання. Таким чином, цього сезону енергоефективність заводу зросте на 8 %», – говорить Володимир Невістюк, директор цукрового холдингу мережі заводів Тернопільщини.

 

Модернізація торкнулась не тільки виробничих потужностей, але і адміністративних об’єктів. Керівництво подбало про комфортні умови роботи працівників. У будівлях заводу проведено капітальний ремонт, створено сучасні санвузли, роздягальні, закуплено новий спецодяг, інструменти, засоби охорони праці тощо.

 

«Сьогодні отримали перший цукор. Лабораторні аналізи показали високі якісні показники, кристал та колір – відмінні», – з гордістю розповідає Володимир Невістюк.

 

Під час цьогорічного сезону на Хоростківському заводі планується переробити майже 600 тисяч тонн буряка, що значно більше ніж у 2010-му.

 

Тернопільська область є одним з найбільших цукроварів України. За кількістю робочих цукрових заводів вона поступається тільки Вінницькій та Київській.

Слідом за Хоростківським 8 вересня запрацював Козівський цукровий завод. У перші два тижні вересня готуються до запуску ще 4 заводи області – Збаражський, Бучацький, Борщівський,  Ланівецький.  Цього року вони мають переробити понад 2 мільйони тонн буряка.

 

«Цього року на Тернопільщині буряк вдався на славу, – говорить, директор з агровиробництва компанії «Мрія Агрохолдинг», Роман Романович Проць. – Врожайність до 700 центнерів з гектара, а середня вага кореня понад 800 грам».

 

Тернопільські цукровари подбали про щедрий врожай ще на етапі посіву буряка. Компанія використовувала практику часткового дотування селян та малих господарських підприємств якісним насінням, добривом, пальним, а також сільськогосподарською технікою.

Розвиток цукрової галузі позначається і на добробуті працівників. Зарплатня працівників на заводах в середньому цього року зросла на 30%.

 

Секрет успішного розвитку цукрової галузі на Тернопільщині простий. Там вивчають і впроваджують закордонний досвід. Це впливає не лише на якість продукції, а й на всю організацію виробничого процесу від посіву буряка до постачання готової продукції на склади клієнтів.

Не тільки на Тернопільщині, а й загалом в Україні цьогорічні площі цукрового буряка чи не найбільші за останні кілька років – понад півмільйона гектарів. Очікується, що за сприятливих умов цукроварні України видадуть на-гора більш як 2 мільйони тонн цукру.

Коротко найцікавіші факти:

  • Інвестори активно вкладають гроші у розвиток цукрової галузі.
  • Тільки у модернізацію Хоростківського цукрового заводу інвестовано 30 млн. грн.
  • Врожайність цукрового буряка цього сезону дуже висока – до 700 центнерів з гектара.
  • Тернопільська область є чи не найбільшим цукроваром України.
  • Цукровари навіть надавали селянам дотації для стимулювання вирощування цукрового буряка.

·         Цукроварні України цього року планують виробити 2 млн. тонн цукру!

Тернопільські “мєнти” зловживали на “пальчиках”

Як на Лановеччині вчать дітей обирати професії