Тернопільські “мєнти” зловживали на “пальчиках”

Поділитися

“Відбитки пальчиків» брали  незаконно. Після прокурорської  перевірки порушення усунули.

Прокуратурою Тернопільської області, в порядку контролю, проведено перевірку з питань додержання працівниками органів внутрішніх справ області вимог законів при проведенні дактилоскопіювання осіб. Перевірка встановила , що нерідко  міліціонери  брали  «відбитки пальців» не лише  у громадян, які затримані,  але й у тих, хто прийшов  у райвідділ міліції для дачі показів ,  пояснень чи зі скаргою. Таким незаконними діями   правоохоронці  грубо порушили вимоги  Закону України «Про міліцію» та Наказу Міністерства внутрішніх справ України №785 від 11 вересня 2001року «Про затвердження інструкції про порядок функціонування дактилоскопічного обліку експертної служби МВС України» та конституційні права громадян.

Виявлені факти, коли пройти процедуру дактилоскопії  міліціонери вимагали навіть у неповнолітніх та малолітніх дітей.  Зокрема, працівниками Монастириського РВ УМВС України в області без будь-яких законних підстав  дактилоскопійовано   чотирьох хлопців, один з яких 13-річного віку.

Такі ж порушення мали місце в усіх, без виключення, органах внутрішніх справ області на місцях. Дані  про осіб, відбитки пальців котрих  узято  незаконно, без будь-якої необхідності , пізніше включали  до спеціалізованої системи обліку .

Прокуратурою області внесено  припис на ім ‘я начальника УМВС України в області про усунення порушень закону, проведення службової перевірки з цих питань та притягнення винних осіб  до дисциплінарної відповідальності. Припис розглянуто та задоволено, повідомили “Про все” у прес-службі прокуратури області

На Тернопіллі ледь не згоріло 50 гектарів лісу!

Тернопільщина розпочала сезон цукроваріння