Чорним по білому. Вся правда про В’ячеслава Чорновола

Поділитися
Василь Деревінський під час презентації власної монографії про В. Чорновола

Сім років життя присвятив письменник Василь Деревінський дослідженню того, ким був В’ячеслав Чорновіл. І ось, через стільки років, збираючи з архівних та секретних джерел інформацію про відомого українця, у світ виходить монографія «В’ячеслав Чорновіл. Нарис портрета політика».

Як говорить сам автор, історія В. Чорновола – це історія України, він брав безпосередню участь у творенні її як незалежної, суверенної держави. У книзі ми бачимо політика не таким, як його сучасники, він – рупор правди, яка його, врешті і вбила…Досі не було жодної ґрунтовної праці, яка би детально та об’єктивно досліджувала  В’ячеслава Максимовича, його політичні переконання, ідеї і діяння. Тому це видання аж ніяк не можна назвати пересічним, воно адресоване як науковцям, так і широкому колу читачів. До слова, на львівському форумі видавців, що не так давно відбувся, дана книга отримала схвальні відгуки від письменників, друзів, родичів та соратників самого В’ячеслава Чорновола.

Заслужений працівник освіти України, кандидат історичних наук, доцент Микола Лазарович чітко підмітив характерні риси книги: «Автор намагається позбутися «замилування» і возвеличення, а намагається крок за кроком розкрити свого героя, перш за все, як людину. Тут ми спостерігаємо зростання В’ячеслава Чорновола як політика та державного діяча, подібних якому, Україна, на жаль, немає».

На презентацію книги в Тернополі мали також прибути й близькі люди В’ячеслава Максимовича – сестра Валентина, яка посприяла автору в наданні інформаційних матеріалів та, власне, син – Тарас, за фінансової підтримки якого видана книга. Проте, за станом здоров’я вони не мали змоги бути присутніми. Попри це, актова зала Тернопільського обласного краєзнавчого музею була повна цікавих людей, які прийшли підтримати автора та поділитися власними згадками про таку загадкову і неспізнану особистість, як В’ячеслав Чорновіл. Серед них і колишній співголова Тернопільської крайової організації Народного Руху України – Андрій Антонович Зарудний: «Словами не передати того, ким був Чорновіл для України, тоді того ніхто не розумів, то тепер, коли він вже відійшов від нас, про нього починають писати, його беруться цитувати, наслідувати. Колись він мав друзів, соратників, з якими пліч-о-пліч йшов по житті, у ті часи нам було на кого «опертись», зараз же немає…Наче з ним і пішла та наша воля. Але я вірю, що український народ підніметься і зможе зміцнити нашу Українську державу, за яку колись помер В’ячеслав».

Письменник, громадський діяч, голова Тернопільської крайової організації НРУ Анатолій Вихрущ теж мав що згадати. Він з усмішкою розповідав присутнім про те, яким же в житті був В’ячеслав Максимович – вічним двигуном і динамічним каталізатором думок, встигнути за яким було просто неможливо. «Щодо книжки, то прочитавши її скажу одне – вона тепла, вона хороша, вона людяна. Тут фотографії, на яких Чорновіл просто випромінює світло. Його неможливо зіграти, воно або є, або його немає взагалі. Ця постать у мене завжди викликала лише захоплення», – задумливо ділиться Анатолій Володимирович.

Далеко вкінці залу тихо й непримітно сидів друг В’ячеслава Чорновола – пан Микола. Він згадував свого шефа, як людину доступну, відкриту та чесну. Та найбільше аудиторію «зачепила» його розповідь про останні години життя народного депутата: «Перед тим злощасним випадком ми відвідували університет, де одна студентка запитала його: «А як би ви хотіли померти?», на що отримала відповідь «Швидко і в русі»…Так і сталось»…

Відповідаючи на запитання журналістів про книгу, новизну поданої інформації, її автор Василь Деревінський розповів, що потрачений час був вартий отриманого результату. Щодо труднощів написання, то науковець користувався правилом «бачу ціль – не бачу перешкод» і саме це допомогло йому випустити світ таку довгоочікувану працю. «У монографії окреслено важливі моменти життєвого шляху В’ячеслава Чорновола, розкрито його роль і значення в суспільно-політичних процесах України другої половини 20-го століття, – пояснює автор, – також досліджено основні чинники формування його світогляду й активної громадської позиції, особливості діяльності як організатора громадсько-політичного життя, редакційно-видавничу діяльність, умови перебування в ув’язненні та, звичайно, вплив на проголошення й утвердження української державності». Все це найближчим часом тернополяни одні з перших зможуть побачити на власні очі й «доторкнутися до історії» через  прочитання даного творіння, опублікованого тернопільським видавництвом «Джура». І, повірте, нічого подібного ви точно не зустрінете. Саме тому ця книга обов’язково повинна поповнити вашу домашню бібліотечку – у ній життя людини-борця, справжнього патріота, відчайдушного шукача правди, народного лідера, і’мя якому В’ячеслав Чорновіл.

Лілія Куленич

Тернопільському національному економічному університету виповнилося 45 років

Підприємства області помало повертають заборговані зарплати