Юрій Чижмарь про пенсійну реформу

Поділитися

 

«Про все» отримувало і оприлюднювало чимало коментарів, статей про пенсійну реформу. Сьогодні слово надаємо Юрію Чижмарю, колишньому голові Тернопільської ОДА

–          Насамперед, я б не хотів використовувати гучне слово «реформа», оскільки метою реформи є вдосконалення пенсійного законодавства з метою покращення соціального захисту пенсіонерів. Проте нині ми маємо лише збалансування бюджету за рахунок підвищення пенсійного віку чи обмеження росту пенсій. Хоча треба визнати, що в  умовах економічної кризи уряди багатьох держав світу в подібний спосіб шукають резерви збалансування державного  бюджету.

Але якщо французи, яким їхня держава останні 60 років гарантовано виплачувала високе соціальне забезпечення у старості, з розумінням ставляться до необхідності вирішення державних проблем, використовуючи різні засоби, в тому числі й за рахунок  пенсіонерів, то в Україні, де 99% пенсіонерів останні двадцять років проживають за межею бідності, а тривалість життя бажає кращого, таких змін не підтримають.

Колишній Президент Ізраїлю Шимон Перес цьогоріч на Ялтинській конференції слушно зауважив, що “міжнародні кредити беруть від бідних однієї країни для багатих іншої країни”. Але ж повертають ці кредити бідні громадяни країни-позичальника! Тому підвищення пенсійного віку, замороження росту зарплат, підвищення тарифів на комунальні послуги – це все є плата за необдуману десятилітню урядову політику зовнішніх запозичень та економічного популізму, яку змушені сплачувати прості українці.

Лановеччина : ванжулівські депутати застерегли Хоптяна від прийняття поспішних рішень

З початку року понад 160 мешканців Тернопільщини підписали контракт на проходження військової служби у Збройних Силах України