У «справі Тимошенко» вирішується майбутнє політичної конкуренції в Україні

Поділитися

В коментарі новинній службі «Голос Америки» заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий повідомив, що, всупереч теперішньому обвинувальному вироку, Тимошенко вийде на свободу, хоча й не береться прогнозувати, коли саме.

«В країні, де не працює парламент як механізм законодавчої влади, а суди й прокуратура залежать від рішення президента, важко прогнозувати взагалі будь-що. Я думаю, що багато політиків все-таки очікували раціонального мислення від правлячої групи й сподівалися, що вирок буде умовним або, наприклад, справу відправлять на дорозслідування. Однак відбулося дуже жорстке рішення. І тому зараз говорити про якісь терміни звільнення екс-прем’єрки дуже складно», — сказав Валерій Чалий.

На думку експерта, якщо українська влада не звільнить опозиціонерку, то це зробить Європейський суд з прав людини, причому рішення в ЄС можуть ухвалити за стислою процедурою, у найближчі місяці. «Я абсолютно впевнений, що рано чи пізно Тимошенко вийде на свободу, — інакше важко навіть собі уявити, чим це обернеться для нинішнього режиму. Але проблема в іншому; проблема не тільки в Тимошенко. Адже такі самі запитання виникають щодо багатьох судових процесів в Україні, де кримінальне судочинство використовується для нейтралізації політичних опонентів. Тобто вирок Юлії Тимошенко — це сигнал, і дуже загрозливий. Цей вирок свідчить про те, що ключові пріоритети діючого режиму — аж ніяк не євроінтеграція чи реформи, а просто втримання при владі шляхом тиску на конкурентів або зняття взагалі політичної конкуренції. Саме це питання зараз стоїть на кону», — підсумував знавець.

На Тернопільщині внаслідок витоку газу вибухнув будинок, в якому знаходились люди

Де тернопільські студенти вечірком відриватимуться?