26 листопада: історія в датах

Поділитися

У 1922 році   британські археологи лорд Карнарвон і Говард Картер стали першими за останні 3 тисячі років людьми, що увійшли в усипальницю єгипетського фараона Тутанхамона.

 З цього дня під керівництвом Картера почались капітальні розкопки, котрі тривали декілька років. У чотирикімнатній усипальниці були знайдені тисячі унікальних предметів старовини, найціннішим з котрих виявився кам’яний саркофаг, в котрому містилися три, вкладені одна в одну, труни, в найменшій з котрих, зробленій з чистого золота, знаходилась мумія 18-літнього фараона Тутанхамона. Сьогодні більшість із цих знахідок зберігаються в Каїрському музеї.

 1944 рік  — в Мукачевому,  на I з’їзді Народних комітетів було ухвалено маніфест про возз’єднання Закарпаття з Радянською Україною і про вихід його зі складу Чехословаччини.

 1965 року  був запущений перший французький супутник Asterix

З космодрому на півдні Алжиру в пустелі Сахара,  Франція запустила штучний супутник “Asterix-1” масою 42 кілограми, виведений на орбіту ракетою “Diamant-A”, і стала третьою у світі космічною державою. І супутник і ракета-носій були створені в Національному центрі космічних досліджень (CNES), створеному в 1962 році за ініціативою президента Шарля де Голля.

 В  1966-му  в Бретанії (Франція) президент Шарль де Голль урочисто відкрив першу в світі приливну електростанцію.

 1977-й  — у Львові відкрито пам’ятник першодрукареві Івану Федорову.

У цей день народилися:

1939 року народилася  Тіна Тернер, американська рок-співачка та актриса.

Володарка восьми премій Греммі. За свій артистизм, темперамент і сценічну виразність вона носить титул “Королеви рок-н-ролу”.  16 січня 1988 року Тернер потрапила в Книгу рекордів Гиннесса, виступивши перед найбільшою платною аудиторією — більше 184 тисяч чоловік.

1963 рік  — Дмитро Табачник, український політичний та державний діяч, історик.

Доктор історичних наук, професор, академік Академіїї правових наук України. Автор (або співавтор) понад 400 наукових праць. 30 листопада 2007 року Дмитро Табачник був проголошений Ворогом української культури як автор бюджету-2004, який ввів ПДВ на українські книжки; та бюджету-2007, 118-та стаття якого дала привід до масового виселення із займаних приміщень закладів культури і науки Однією з найбільш резонансних дискредитованих українських заяв Табачника у час, коли він займав посаду віце-прем’єра Кабінету міністрів уряду Януковича, було публічне звинувачення на адресу Романа Шухевича, що той ніби отримав нагороду з рук Гітлера два Залізних хрести

Цього ж року народився   Андій Шкіль, український політичний та державний діяч, Народний депутат України.

Після відомих всій Україні подій 9 березня 2001 року Шкіль потрапляє за грати.  Тоді ж  під  час затримання в одному з міліцейських райвідділів Шкіля піддають тортурам — за грати він потрапляє вже з надзвичайно тяжкими травмами голови і хребта. Протестуючи проти закритості судового процесу, Шкіль разом з іншими обвинуваченими розпочинає голодування. Без їжі йому вдається протриматись 39 діб, однак цей протест мало не стає для нього останнім — у стані коми Шкіль потрапляє до тюремного шпиталю. На парламентських виборах 2006 року Андрій Шкіль займає тринадцяту позицію у виборчому списку БЮТ і вдруге стає народним депутатом України.

ТСН

На Тернопільщину скоро посипляться нереальні гроші

З молоддю Тернопілля проведуть профорієнтаційну роботу