Юрій Чижмарь: «В Україні відбувається процес згортання популяризації української мови та поступова русифікація»

Поділитися

Щодо мовного закону Ківалова-Колесніченка нині говорить кожен «патрійот». Проте, фахово з даного питання можуть сказати одиниці. На одній з прес-конференцій місцеві артисти «розмащували шмарклі», казали, а що ми можемо зробити, наше діло співати. Проте, є й справжні патріоти, на зразок Володимира Вермінського, які чітко розставили акценти.  Відео з цієї прес-конференції «Про все» оприлюднювало нещодавно.

Сьогодні ми вирішили розглянути дане питання з юридичної точки зору.  «Про все» звернулось за коментарем до колишнього голови Тернопільської облдержадміністрації Юрія Чижмаря.

На думку Юрія Васильовича, в Україні відбувається процес згортання популяризації української мови та поступова русифікація. Мовна політика в Україні – серйозний збудник суспільних настроїв та інструмент дестабілізації політичної ситуації. Тому проект Закону України “Про засади державної мовної політики в Україні” повинен бути продуктом суспільного консенсусу, а не двох російськомовних депутатів. Аналізуючи норми проекту слід відзначити, що це чергова спроба провести сумнозвісний законопроект “Про мови в Україні”, який минулого року отримав негативну оцінку не лише в українському суспільстві але й у висновках Венеціанської комісії та Верховного Комісару ОБСЄ у справах національних меншин. Автори нового проекту відмовилися лише від надання російській мові спеціального статусу, зрівнявши її з мовами інших національних меншин України. На мою думку, автори цього законопроекту розуміють його безперспективність і роблять це виключно для того, щоб на передодні парламентських виборів посилити свої електоральні позиції у російськомовних округах.

-Проте я з болем змушений констатувати процес згортання популяризації української мови та поступову русифікацію. Свідченням того є обмеження радіотрансляції україномовних виконавців в межах 25 відсотків, а ще значне збільшення репертуару українських виконавців комерціалізованими піснями російською мовою. Достатньо послухати останні пісні Ірини Білик, Ані Лорак, Тіни Кароль, Наталки Могилевської, чи Андрія Данилка. А ще субтитрування українською мовою фільмів вироблених не лише в Росії, але й у інших країнах світу, рейдерське захоплення приміщення видавництва “А-ба-ба-га-ла-ма-га”, яке друкує дитячі книги українською мовою,  випуск на екран у 2007 році антиукраїнського за своїм змістом фільму Володимира Бортка “Тарас Бульба” (знятого російськими кінематографами за підтримки Міністерства культури України) та інші явища гуманітарного характеру свідчать про агресивний наступ на українську мову.

Подібні процеси відбуваються і в осередках української мовної культури за кордоном. У 2010 році закрито Українську бібліотеку в Москві. Український вільний університет, заснований у Відні в 1921 році українськими вченими-емігрантами, відомий своєю просвітницькою діяльністю в часи тоталітаризму Радянського Союзу, сьогодні за незалежної України знаходиться на межі фінансового банкрутства. Щоб зберегти заклад, керівництво університету в 2008 році вимушене було продати приміщення університету в центрі Мюнхена і переїхати на околицю міста.

Поглиблення цих процесів згубно впливає як на ідентифікацію українства у світі, так  і на імідж України загалом.

Нагадаємо, що Юрій Чижмарь був головою  Тернопільської  ОДА у 2007-2010рр.

Як судді та правоохоронці Тернопільщини “ганяли” одне одного

Що цікавого сьогодні можна почитати в тернопільських газетах?