Маркіяну Шашкевичу 200. В пам’ять про нього у Тернополі відкрили виставку

Поділитися

У державному архіві Тернопільської області відкрита виставка “Будитель народного духу”, що приурочена до 200-ї річниці від дня народження українського письменника, поета, культурно-громадського діяча, священика, ініціатора видання альманаху «Русалка Дністрова», засновника гуртка «Руська Трійця» Маркіяна Семеновича Шашкевича «Будитель народного духу».

На виставці представлені часописи «Зоря» (1880, 1886-1887рр.), «Життя і Знання» (1934, 1937 рр.) з публікаціями про історію видання і подальшу долю «Русалки Дністрової» та її засновників, зокрема стаття Франца Коковського «Маркіян Шашкевич у Бережанській гімназії»; «Записки Наукового Товариства ім.Шевченка» (1894, 1912 рр.)  із статтями про життя М.Шашкевича і газету «Русалка Дністрова».

Експонується багато документів повітових староств, українських товариств  – заяви, програми свят, інформації про вшанування М.Шашкевича та «Русалки Дністрової». Усі документи, світлини розповідають про життя і творчість М.Шашкевича, про діяльність гуртка «Руська Трійця», історію видання альманаху «Русалка Дністрова».

Все життя Маркіяна Шашкевича буле сповнене пригод, заборон, пересторог. Але він залишався щирим патріотом, який вірив у світле майбутнє свого народу. Його ідеями захоплювалися, його ентузіазму заздрили, його мужності дивувалися. Тож, якщо ви бажаєте ближче взнати про особистість, у якій було безліч неспізнаних граней, у державному архіві – його життя…у документах, фотографіях, на сторінках часописів.

Лілія Куленич

У греко-римській боротьбі немає рівних тернопільським спортсменам

ТАНГ відроджуватиме українські традиції