Олексій Кайда: “Покращення життя вже сьогодні” від Януковича веде до повного розвалу української економіки

Поділитися

Зараз в Україні ми спостерігаємо соціальне приниження народу. Режим Януковича не дає українцям ні жити, ні працювати, ні почуватися достойно на своїй землі.

Гондурас у рейтингу перебуває на 24 сходинки вище від України

Подивимось на “Україну для людей” очима теперішніх керманичів держави. “Україна посяде гідне місце у світовому співтоваристві”, – обіцяв Янукович. Справді, Україна посіла перші місця одразу в двох рейтингах – найгіршої економіки і найвищих податків. А от за рейтингом легкості ведення бізнесу, оприлюдненим Світовим банком і Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), Україна займає 152 місце серед 183 країн світу. При цьому варто відзначити, що Гондурас у списку – на 24 сходинки вище.

Президент говорив, що настануть кардинальні зміни у житті суспільства – будуть проведені системні реформи. Отож, яке “благо” пропонує Янукович українському народові: нищення малого і середнього бізнесу Податковим кодексом; так звана грабіжницька “пенсійна реформа” (а точніше – економія на пенсіонерах) – це лише початок; далі – ухвалення рабського Трудового і рейдерського Житлового кодексів, “земельна реформа”, яка призведе до знищення українського села та продажу за безцінь найціннішого, що є в українців – землі.

Бюджет 2012 – перетворення на поліцейську державу

У проекті Державного бюджету України на 2012 рік, поданого урядом Азарова та ухваленого у першому читанні Верховною Радою України, не враховано багатьох соціальних зобов’язань Януковича перед народом. Але навіщо, якщо Вищий адміністративний суд ухвалив рішення, що Президенту свої передвиборчі обіцянки можна не виконувати…

Проект бюджету передбачає, що Генеральна прокуратура, Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України отримають у 2012 році всього – 20,2 млрд. грн. Абсолютно зрозуміло, що Україну перетворюють на поліцейську державу, виділяючи кошти державним міністерствам та відомствам, які вже давно перетворилися на каральні органи. При цьому Міністерству оборони пропонується майже на 3 мільярди менше, ніж на силові структури.

Як бачимо, фінансування чиновників та силових структур у рази перевищує обсяги фінансування освіти та медицини. Вперше за багато років влада пішла на зменшення фінансового ресурсу на медицину (майже на півмільярда гривень). Але це аж ніяк не стосується видатків на оздоровлення “народних обранців”. На фінансову підтримку санаторно-курортних закладів для відпочинку народних депутатів і урядовців передбачено близько 465 млн. грн. Тут Янукович теж може прозвітувати про “створення належних умов для нарощування освітнього та медичного потенціалу України”.

На утримання судової системи також планується збільшення фінансування у півтора рази. Напевно, так “слуги народу” вирішили подякувати судам за послушне виконання замовлень влади. У бюджеті, виявляється, передбачили ще й підвищення заробітної плати суддям. Звичайний суддя у 2012 році мав би отримувати 13,2 тис. грн., суддя апеляційного суду – 16 тис. грн. І це на тлі запропонованого розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, які нижчі у 15 разів від зарплати суддів. Протягом 2012 року мінімальні пенсії зростуть лише на 62 гривні, а мінімальна заробітна плата – всього на 61. Та у порівнянні з суттєвим зростанням цін на газ, комунальні послуги, продукти харчування – це виглядає жалюгідно.

“Дірка” в місцевих бюджетах області – 407 млн. грн.

Що ж передбачено для Тернопільської області на 2012 рік? Визначений фінансовий ресурс для Тернопілля 2,8 млрд. грн. – це на 407 млн. грн. менше від реальної потреби (зокрема, недофінансування освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та соцзабезпечення, культури). Проте на діяльність Президента, Верховної Ради та уряду у 2012 році буде виділено приблизно стільки ж, як і для нашої області – 2,5 млрд. грн. За підрахунками, витрати на один день роботи Президента такі ж, як і 675 середньомісячних зарплат українців.

У національній боротьбі не маємо права програти!

Владна партія запевняє, що їхні “реформи” скоротили кількість бідних в Україні. Янукович і команда звітують, що завдяки їхнім зусиллям бідність в країні скоротилася на 2,3%, досягнувши найнижчого рівня за останні десять років. Та, чи поділяють оптимізм “біло-синіх” прості люди, які дедалі більше відчувають себе збіднілими, які, аби вижити, змушені економити на своєму харчуванні, відпочинку, дозвіллі, одязі… Справді, є і ті в країні, кому “жити добре” і в кого “покращало життя вже сьогодні”… Попри те, що наша країна одна з найбідніших (Україна посідає друге місце в Європі за показником бідності), зростання кількості мільйонерів у нас б’є рекорди. У порівнянні з минулим роком, їх кількість збільшилася на тисячу (про це свідчать останні дані Державної податкової служби України). Адже Янукович у передвиборчій програмі говорив нам, що “прагне бути президентом заможних громадян”.

Все це – вершина знущання над українцями! Їхнє “покращення життя вже сьогодні” веде до цілковитого розвалу української економіки.

Як би не було гірко й боляче це говорити, але майбутнє України як України, а не як “проекту” Росії – під загрозою. Ми наближаємось до того, що Україну “приватизують”. У національній боротьбі не маємо права програти, не маємо права мовчати! Прийшов час єднатися навколо своїх прав та інтересів, заради спільної боротьби – за майбутнє України та за нас в Україні!

Олексій Кайда, голова Тернопільської обласної ради,

очільник Тернопільської обласної організації ВО “Свобода”

Для українофобів-управителів варто нагадати: українська мова пережила понад 400 заборон

Аптечного розбійника засудили до семи з половиною років неволі