Презентація літературного журналу до Дня української писемності та мови відбулася в тернопільській СШ№29

Поділитися

Від покоління до покоління, долаючи численні перешкоди, українці розвивали народну й літературну мови. Вільне, творче слово – це душа народу. Якщо в народу відібрати його мову, він зникне, втративши культуру та історію. Ось як про це свого часу сказала Ліна Костенко :”Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову”.

Презентація літературного журналу до Дня української писемності та мови відбулася 9 листопада 2011 року в Тернопільській СШ№29.Організувала та провела її вчитель української мови та літератури Лілія Похила з учнями  8-Б класу.

Восьмикласники вшанували память Преподобного Нестора Літописця – “батька української історії та словесності”. Згадали про “щирого цінителя українського слова”, мецената Петра Яцика , який запалив свічку Міжнародного конкурсу української мови. Зі сторінок журналу школярі та гості пригадали історію розвитку та становлення української мови, виникнення писемності та друкарства в Україні.

“Для того, щоб ми знали, вивчали і не забували своєї рідної мови, щоб підвищували її значимість для майбутнього,- говорить Лілія Похила,- наш національний календар поповнився ще однією  важливою датою жля кожного справжнього українця – 9 листопада.  Саме вона – наша мова – втілює в собі український характер, нашу память, історію та душевну міць, наші звичаї та традиції, розум і багатющий досвід поколінь,  красу і силу душі людської. Це найдорожчий скарб, виплеканий у давньому переказі, переданий українцям сотнями попередніх поколінь. Народ без мови не існує, отже, плекаючи рідну мову, ми зберігаємо душу народу”.

“Такі заходи проводяться для того, щоб привернути увагу до української мови,- говорить заступник директора з виховної роботи Петренко Людмила Василівна.– Адже мова – це одне з багатьох чудес світу. Вона є тим цінним надбанням нашого буття, тією скарбницею важливих знань, що визначає нашу ментальність. У ній сконцентровано бажання, надії та сподівання мільйонів людей, що являють собою єдиний народ”.

(Також своїми враженнями ділилися учні  заходу Бенько Настя, Андрійчук Андрій, Петренко Аліна, Кирилюк Іннa ).

Презентація відбулася у святково прибраній залі шкільного кафе, куди  були запрошені учні, вчителі та адміністрація школи,  а також засоби масової інформації (ТV-4,, газета 20 хвилин РІА плюс )

На Євро-2012 кишені українців будуть повні грошей

У Тернополі не потрібно кадастрової довідки