СНІД-чума XXI-го століття. Тернопільщина, на жаль, “не пасе задніх”

Поділитися

Україна і далі лідерує за темпами поширення епідемії ВІЛ/СНІД у Європі. Лише за останні чотири роки кількість офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції в нашій країні майже подвоїлася – зі шістдесяти до ста дев’ятнадцяти з половиною тисяч. За минулий рік в Україні виявили понад шістнадцять тисяч нових випадків ВІЛ. Завідувач відділу особливо небезпечних інфекцій Тернопільської обласної СЕС Тамара Буртняк   констатує неприємний факт –  за 10 місяців поточного року виявлено 39 випадків СНІДу, з них зміна діагнозу – 18, тобто погіршується клінічний статус ВІЛ-інфікованих, відмічається перехід безсимптомного ВІЛ-носійства в стадію СНІД що, зрештою, призводить до трагічних і навіть летальних випадків.

Та не завжди ситуація була такою небезпечною, так, ще до 1996 року в окремих районах Тернопільщини випадків ВІЛ-інфекції медики взагалі не виявляли. Зараз же, кажуть в обласній СЕС, інфіковані є в кожному районі нашої області. Звісно, на перше місце серед причин зараження виходить статевий шлях. Саме тому, медики знову ж таки закликають тернополян обстежуватись, аби вчасно діагностувати проблему.

За період епідмоніторингу (з 1987 року) в області народилося 98 дітей, матері яких були ВІЛ-інфікованими. Трьом діткам уже встановили діагноз СНІД, іншим, у зв’язку з тим, що мама проходила антиретровірусну терапію під час вагітності, діагноз зняли.

У попередні роки такі випадки були поодинокими, а цьогоріч в області від ВІЛ-інфікованих жінок вже народилось 15 дітей. Усе необхідне для обстеження та лікування в області є та звертаються до медиків далеко не всі ВІЛ-інфіковані. І хоча на Терн6опільщині таких виявлено вже 1500, реальна кількість ВІЛ-носіїв вдесятеро, а то й вдвадцятеро більша.

Нагадаємо, що згідно статистики, в Україні в період з 1987 по 2011 роки померло близько 24 тисяч людей, хворих на СНІД.

Як просвободівський сайт “вилизав” звіт депутата-інтернетчика

В Тернополі буде футбол на каблуках?