Тернопільські підлітки “на межі” злочину

Поділитися

Підліткова злочинність — трагічне явище сучасності, яке викликає у нас лише біль і сум за дітьми із змарнованим дитинством і юністю.
Неповнолітнього злочинця можна покарати, набагато тяжче — попередити причини і наслідки його поведінки. Для цього недостатньо бути психологом чи педагогом. Насамперед, треба любити дітей і боротись не з ними, а з тим, що змушує їх скоювати протиправні дії та аморальні вчинки.

Найбільш поширеними злочинами серед неповнолітніх є крадіжки індивідуального і державного майна. Найчастіше викрадають жіночі сумочки і мобільні телефони, хоча останнім часом «популярністю» користуються набагато дорожчі речі — автомобілі. При цьому правопорушники часто використовують силу: вступають у бійку, заподіюють тілесні ушкодження. Неприємне здивування викликає те, що фізичним насильством не гребують і дівчата, які віднедавна теж почали скоювати злочини. Варто також зазначити, що більшість злочинів були скоєні неповнолітніми у стані алкогольного сп’яніння.

Тривожною, за словами прокурора області Івана Мельничука, виглядає проблема зростання підліткової злочинності на Тернопіллі, особливо за 2 останні роки. За підсумками 10 місяців поточного року на території області зареєстровано 202 злочини, вчинені неповнолітніми, що на 50,8% більше ніж у минулому.

Найбільш складна ситуація у Бережанському, Борщівському, Заліщицькому, Збаразькому, Козівському, Кременецькому, Лановецькому, Монастириському, Підгаєцькому, Чортківському районах та місті Тернополі.

Як наголосив Іван Мельничук, підрозділами кримінальної міліції у справах дітей не забезпечено своєчасного виявлення та відповідного обліку неповнолітніх правопорушників, дорослих осіб, які втягують дітей у протиправну діяльність, вчиняють стосовно них злочини.

Попереджувальна робота із зазначеною категорією осіб зводиться до проведення бесід та складання рапортів про відвідування їх за місцем проживання. До цього часу не налагоджено належної взаємодії відділів кримінальної міліції у справах дітей з органами охорони здоров’я, освіти, службами у справах дітей.

Самоусунулися від вжиття заходів, спрямованих на попередження протиправних діянь серед неповнолітніх, служби у справах дітей, у яких відсутня повна інформація щодо підлітків, які вчинили злочини та правопорушення, дітей, які виховуються у соціально неспроможних родинах.

Особливо турбує той факт, що кожен третій злочин скоєно учнями загальноосвітніх навчальних закладів.

Не здійснюють належного контролю за дотриманням навчальними закладами законодавства щодо попередження злочинності та інших негативних проявів в учнівському середовищі і органи управління освіти. Відсутня співпраця зі службою та кримінальною міліцією у справах дітей, органами охорони здоров’я, у справах сім’ї та молоді, щодо профілактики правопорушень та шкідливих звичок серед дітей.

Споглядацьку позицію займає управління освіти і науки ОДА щодо ведення належного внутрішкільного обліку учнів, які не відвідують школу, схильні до вчинення правопорушень, жебракування, вживання алкоголю та наркотиків.

Стан додержання законодавства та правозахисної діяльності органів прокуратури області щодо захисту прав і свобод дітей, профілактики бездоглядності та злочинності у підлітковому середовищі визнати таким, що не повною мірою відповідає ситуації, яка склалась у цій сфері, та потребує активізації. Відтак слід вжити додаткових заходів до підвищення ефективності роботи у цій сфері.

Всього, впродовж поточного року у сфері захисту прав і свобод дітей органами прокуратури області порушено 30 кримінальних справ, внесено 399 приписів та подань, принесено 229 протестів, до відповідальності притягнуто 347 посадових осіб, у тому числі 19 – органів державного контролю, в інтересах дітей відшкодовано 809 тис грн., поновлено права 2050 неповнолітніх.

Завтра Януковичу у Тернополі “поставлять клізму”

Особливий фестиваль – для особливих дітей