У Кременецькому районі Шевченко відлежав між бур’яном 20 років

Поділитися

На Кременеччині  відкрито пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку, погруддя якого з 80-тих років «без діла» пролежувало на руїнах колгоспного току села Млинівці.  Скульптура важить близько трьох тон і зусиль над відновленням монументу прийшлося прикласти немало.

Заслужений майстер народної творчості Василь Казновецький залучив до реставраційних робіт художників з Кременця, які допомагали ініціатору відновлювати скульптуру минулого століття. Як розповідає пан Василь, у ті роки колгосп носив ймення великого Кобзаря, на честь якого пізніше громада вирішила спорудити пам’ятник. Та згодом колгосп, як і Союз, розпався і селяни забули про незакінчену справу. «Нікому до цього пам’ятника не було справи. На деякий час скульптуру помістили на тракторну бригаду, згодом залишили під відкритим небом на колгоспному току, де люди випасали корови, – згадує Василь Казновецький, – Погруддя було покрите бронзою, але поки лежало у бур’янах, з нього повідбивали цінний метал».

Та зараз уся робота вже позаду і, днями, попри усі труднощі, що виникали на шляху до цього, мешканцям села, спільно з депутами обласної та районної рад, таки вдалося встановити оновлений постамент Великого Українця.

Лілія Куленич

Презумпція свободи або, Коли тримання під вартою є незаконним ?

Жовтим листям під ногами МНС рекомендує просто насолоджуватись