Блаженніший Святослав у День Соборності: Сьогодні знову намагаються поділити Україну, перетворити нас на народ, який сидить у темряві

Поділитися

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) закликає вірних святкувати День Соборності, «бо ні для кого не секрет, що сьогодні хтось знову намагається поділити Україну, віддати тим чи іншим державам, перетворити нас на народ, який сидить у темряві».

Глава УГКЦ символічно припустив: якби сьогодні Ісус Христос ступив на береги того українського Йордану-Дніпра і своїм оком оглянув Україну, сказав би ті самі слова, що колись у Галилеї: «Поганська українська Галилея», – бо за всі роки існування нашого народу через нашу територію перейшло дуже багато людей, різних релігій, ідей, особливо безбожницьких, нищили розуміння пізнання істинного Бога і забирали світло в українців. Скільки держав намагалися розшматувати українську землю, а отже, й український народ, роблячи його слугою інших народів.

«Можливо, – каже Блаженніший Святослав, – сьогодні Христос дає нам особливий новий початок і каже: «Цьому народові, який сидить у темряві, засяяло світло велике». Це світло виходить від нас  – християн, які покликані освітити своїм християнським життям ту землю, на якій живемо, і принести Боже Слово, яке ми сьогодні чуємо й отримуємо у святому храмі».

Проповідник відзначає цікаву річ, що сьогоднішній День Соборності збігається з початком проповідування Ісуса Христа.

«Ми цей день інколи називаємо Днем злуки, коли Західна і Східна Україна заявили на весь світ, що ми є єдиним великим народом, – наголошує він. – І ми можемо лишитися одним великим європейським народом, одним із найбільших європейських народів лише тоді, коли будемо соборною державою, яка об’єднує, огортає всіх дітей цього народу, котрі є дітьми тої самої матері-землі, навіть більше – живуть одними й тими ж духовними і культурними цінностями. Тому сьогоднішній день – День Соборності – нам треба святкувати. Це одне зі свят, яке може дуже багато дати нам, тим, хто сьогодні його переживає. Бо ні для кого не секрет, що сьогодні хтось знову намагається поділити Україну, віддати іншим державам, перетворити нас на народ, який сидить у темряві».

На його переконання, сьогодні нам засяяло велике світло: «Ця єдність є одним з виявів Божого життя, бо Бог є єдиний, і кожен, хто єднається з Ним, стає здатним творити єдність, насамперед  із своїм братом, який живе поруч».

За його словами, ми, християни, хочемо в християнський спосіб відсвяткувати й пережити цей День Соборності, бо маємо розуміти, що «не вибори і не партії дадуть єдність нашому народу».

Блаженніший Святослав наголошує, що єдність має набагато глибший фундамент, яким може бути духовна єдність. Він переконаний, що доти, доки християни в Україні не будуть поєднані в одну-єдину родину, український народ і ця соборність не матиме того фундаменту.

«Тому сьогодні ми розпочинаємо Тиждень молитви за єдність між християнами. І просимо нашого Спасителя, щоб подав нам духовну єдність, щоб та єдність пронизала всі сторони духовного життя нашого народу. І знову, живучи в тому світлі, яке сьогодні просвічує кожну людину, котра приходить на світ, ми просимо Господа: в єдності сила народу, Боже, нам єдність подай», – завершив Блаженніший Святослав.

слухати проповідь Блаженнішого Святослава

 

Департамент інформації УГКЦ

 

У селі Чернилів Руський “Ауді” наїхало на дідуся

У Тернополі відбулася церемонія нагородження переможців ІІІ етапу Конкурсу ім.Петра Яцика