Лановеччина з бюджетом: для голови райдержадміністрації автомобіль, для голови райради 50% надбавка до зарплати, а для людей – виживання

Поділитися

Те, що роль місцевого самоврядування невдовзі зведеться до реального формалізму, а депутатів будуть використовувати лише для того, щоб вони під тиском влади прийшли і підняли руки, може стати втіленням ще одного із пунктів програми побудови нової країни для “них”, але не для нас. Ми ж то хочемо жити і працювати у вільній, демократичній державі Україна. Але нас будуть використовувати доти, допоки ми самі це будемо їм дозволяти.

Цього разу, щоб хоч у чомусь стати першими,  лановецька влада знову видала новий креатив – для представлення бюджету на 2012 рік вирішили зібрати колегію РДА, бюджетну комісію та президію районної ради одночасно. Проте, під час такого “спільного” засідання голова райради навіть слова не промовив в захист громад району. Різка критика міського голови Ткачука І.П. про велику нестачу коштів на дошкільну освіту міста залишили представників регіонівської влади непохитними. Для себе, коханих, – гроші є, а для дошкільних закладів району – формула розраховує. Сільські голови теж просили голову РДА Морозюка В.М. роз’яснити ситуацію: як могло статися так, що дотації більшості сільських рад менші, ніж надавалися у 2011 році. Цифри зменшення дотацій вражаючі – до 70 тисяч. А за цими цифрами стоять люди, діти…У 2011 році більшість сільських дошкільних закладів і так працювали по 3 години на день, схоже, що і в цьому році їх чекають не кращі часи.

Голова РДА не дав пояснення причин: як вижити сільським бюджетам і де шукати їх наповнення, коли всі благодійники працюють на втілення забаганок губернатора. Проте не наважився і відкрито сказати про втілення  власних ідей – придбання за кошти районного бюджету новенького автомобіля за 60 тис.гривень з подальшою передачею його в оренду голові РДА.  Це при тому, що від попередника йому дісталось новеньке авто, придбане у 2009 році. Заради справедливості відзначу, що за формульним розрахунком, на районну раду припадає 875,5 тис. гривень, а на затвердження було подано – 999,5 тис.грн. В період кризи не відмовився голова районної ради і від власної 50% надбавки до зарплати за визначні успіхи в роботі. Тільки в чому ці успіхи за рік роботи проявилися, забув депутатам сказати. Коментарі зайві…

Потрібно віддати належне начальнику фінансового управління РДА Паламарчук І.Д., яка  відверто зазначила, що незважаючи на формально більшу цифру районного бюджету на 2012 рік, мільйонів вісім не вистачає. Близько 5 млн.з цієї суми бракує навчальним закладам, або два місячних фонди зарплати. Капітальні видатки на всі навчальні заклади становлять всього 48 тис.грн., коли на районну раду – 70 тис.грн., а на районний стадіон – 100 тис.грн.

При збільшенні мінімальної заробітної плати у 2012 році на 14%, фінансування охорони здоров’я району збільшено всього на 11%. За який рахунок будуть вишукуватися 3% годі і сподіватися – тільки б не за рахунок відпусток без збереження заробітної плати.

Схоже, що дві основні галузі району – освіта та охорона здоров”я знову поставлені в умови виживання та тотального скорочення видатків.

Наприкінці 2011 року вчителі на центральній площі Лановець вже вимагали виплати заробітної плати та виступали проти незаконних відрахувань із їх заробітної плати. За таких реалій районного бюджету на 2012 рік є побоювання, що невдовзі до них можуть приєднатися медики, працівники бюджетної сфери сіл. А що далі…???

Для влади ж нестача грошей в бюджеті не є перепоною для самозбагачення та самореклами. Так, у Ланівцях, державний діяч з однієї сторони дороги вітає Хоптяна , який красується на іншій стороні дороги. Якщо порахувати, що оренда двохсторонього такого “задоволення” коштує близько 2 тис.гривень в місяць, то залишається відкритим запитання про те, куди йдуть гроші з бюджету? Чи, можливо, є такі фанатичні партнери у влади, які фінансують такий вияв самореалізації?… Але чи викликає він повагу у самого народу ??? Скоро народ скаже…

Руслана Кушнір –депутат районної ради, керівник фракції «Батьківщина»

Нардеп Василь Деревляний – “за” виготовлення самогонки

На Тернопільщині затримали водія, який вчинив наїзд