На Тернопільщині затримали злодіїв, які обкрадали церкви

Поділитися
    Тернопільські міліціонери розкрили серію крадіжок із церков. Потерпали храми не тільки на території Тернопільської, а й інших областей. Про це під час прес-конференції повідомив начальник УМВС України в Тернопільській області генерал-майор міліції Федір Бортняк.
    
«Крадіжки із церков на Тернопіллі тривали з 2006 року. У Ланівецькому та Шумському районах за п’ять років було скоєно понад десять таких злочинів. У дерев’яні храми легше проникнути, адже вони не обладнані автономною сигналізацією. Боячись пожежі, священики не встановлювали захисту. Друга причина легкого проникнення – недостатнє технічне укріплення, на яке у громад не вистачає коштів. Цим і користалися злодії. Найбільше крадіжок з храмів на Тернопіллі було скоєно у 2010 році в Шумському районі. Невідомі тоді ще зловмисники викрали ікони та церковну атрибутику у селах Кордишів, Шкроботівка, Мирове, Кудлаївка, Биківці, Новосілки, а в населених пунктах Садки та Радошівка такі злочини були скоєні повторно.2011 року крадіжки були зареєстровані у Ланівецькому районі. Потерпіли парафіяльні храми сіл Бережанка, Шушківці та Вижгородок», – розповів Федір Бортняк.
    
За його словами, злочинці мали чималий кримінальний досвід. Раніше їх притягували до кримінальної відповідальності за подібні злочини у Рівненській області. Злодії добре знали, як саме можуть документувати їх протиправні діяння. Тому робили все, щоб замаскувати сліди крадіжок.
    Оперативники управління карного розшуку проявили винахідливість, щоб зрозуміти методи скоєння таких злочинів. Як результат, вдалося встановити особи злочинців, якими виявилися вихідці з Придністров’я. Зловмисники реалізовували цінні ікони у місті Києві.
    
Вдалося встановити не тільки безпосередніх виконавців, а й тих, хто скуповував раритетні ікони та піддавав їх реставруванню. Конфісковано також транспортні засоби, які використовували злочинці, комп’ютерна техніка та інші сучасні технічні засоби.
Почалося розкриття з того, що ми отримали інформацію про те, що планується оборудка з продажу ікон. Зловмисники везли товар покупцям. Тернопільські оперативники звернулися за допомогою до когег із Київської, Вінницької та Житомирської областей. На посту ДАІ у Білій Церкві злочинців затримали. В їхньому автомобілі знайшли 24 крадених ікони. Відтак в Одеській області затримали ще одного із крадіїв. Також стали відомі адреси інших учасників зграї. В результаті проведених обшуків вдома в одного із затриманих та у майстерні, де реставрували ікони, тернопільські оперативники вилучили 56 раритетів. Їх продемонстрували священикам із Шумського та Ланівецького районів, які їх впізнали. Одну з ікон «Святого Миколая», виготовлену наприкінці 17 –початку 18 століть, місцевий священик Олексій Філюк оцінює щонайменше у 20-30 тисяч доларів.
    
Крадені ікони впізнали священики із сіл Радошівка, Садки, Кудлаївка, що у Шумському районі. Правоохоронці підозрюють, що й інші ікони здобуті злочинним шляхом. Тому просять усіх, хто потерпів від таких крадіжок, допомогти у впізнанні викрадених цінностей.
    Слідчі обласного управління в даний час допитують киянина, який скуповував крадене. В ізоляторі тимчасового тримання у Вінниці чекає своєї участі житель Придністров’я. Вживаються заходи щодо затримання інших учасників зграї. У зв”язку з тим, що ікони крали в інших областях, тернопільські правоохоронці заручилися підтримкою Департаменту карного розшуку МВС України.
    
Цікавий спосіб проникнення злочинців до храмів. Зловмисники ламали або різали навісні замки. Для них не ставали перешкодою й металеві решітки. Проникаючи досередини, знімали майже усі ікони. Фотографували їх та з допомогою MMS-повідомлень передавали інформацію перекупникам. Злодії використовували навіть палатку, яку розкладали у лісі, та використовували на випадок, якщо у церквах не було можливості відібрати цінні речі.
Для маскування крадіжки та гарантії того, що перекупник заплатить за товар, викрадені ікони зловмисники закопували у землю. Після того, як отримували гроші, вказували скупнику краденого, де саме можна їх забрати. Саме тому міліціонерам ніяк не вдавалося затримати крадіїв гарячими слідами.
Цінні речі продавали за мізерні суми. Для прикладу, за півтора десятка ікон крадіям заплатили 5 тисяч доларів. А після реставрації кожна з ікон вартувала – від 5 до 30 тисяч «зелених».
Триває розслідування цієї кримінальної справи.
На завершення прес-конференції наказом начальника УМВС України в Тернопільській області Федора Бортняка було відзначено правоохоронців, які брали найактивнішу участь у розкритті злочину. «Двох правоохоронців буде представлено до відзнаки «Честь і слава Тернопільщини», – повідомив голова Тернопільської ОДА Валентин Хоптян, який взяв участь у прес-конференції. Міліціонерам подякували за розкриття злочинів місцеві священики.
    

В’єтнамці окуповують бізнесове життя Тернополя, або Надалу “до лампочки” рейтинг “Свободи” і Кайди

У 2011 році кімнати в гуртожитку приватизувало понад тисячу тернополян