Завершено передачу державних гуртожитків у комунальну власність

Поділитися

У березні 2012 року завершено передачу державних гуртожитків у комунальну власність територіальних громад. Справа, що останні кілька років була одним із пріоритетних напрямків діяльності регіонального відділення Фонду державного майна України по Тернопільській області, успішно завершена: жителі 68 гуртожитків Тернополя та області отримали можливість приватизувати своє житло згідно чинного законодавства України.

Відповідно до  Реєстру державного майна, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі,  до статутних капіталів господарських товариств Тернополя та населених пунктів області у свій час не увійшло 469 об’єктів державного житлового фонду, серед яких – 64 гуртожитки.

Як зазначив начальник регіонального відділення ФДМУ по Тернопільській області Михайло Шкільняк, орган приватизації тривалий час предметно займався питаннями пов’язаними із передачею об’єктів державної форми власності, і, у тому числі,  гуртожитків, які не увійшли до статутних капіталів  товариств,  до комунальної власності.

У 2005 році регіональне відділення виступило з  ініціативою  про передачу таких об’єктів у комунальну власність. Тернопільська обласна державна адміністрація підтримала цей проект, і  6 грудня 2005 року було видане розпорядження голови ОДА “Про прискорення прийняття органами місцевого самоврядування  до комунальної власності  житлового фонду, у тому числі гуртожитків, які в процесі приватизації  не увійшли до статутних  фондів  та залишилися на балансах господарських товариств”.

Проте, не всі товариства погоджувалися передавати житло та гуртожитки у комунальну власність. Регіональне відділення по окремих вело  претензійно-позовну роботу з метою відстоювання інтересів громадян на житло. Результатом діяльності регіонального відділення  у відстоюванні конституційних прав громадян на житло за цей період стало затвердження органами місцевого самоврядування актів приймання-передачі практично всіх гуртожитків міста та області. У 2006 році передачі у комунальну власність територіальних громад підпадало 27 гуртожитків, то на кінець 2011 року залишився  лише 1 гуртожиток,  розташований у місті Тернополі, передача якого  відбулася у першому кварталі 2012 року.

Регіональне відділення доклало значних зусиль для відстоювання інтересів жителів гуртожитків, які перебували у статутних капіталах двох найбільших підприємств Тернопільщини: ВАТ “Тернопільське об’єднання “Текстерно” та  ВАТ “Тернопільський комбайновий завод”. Зокрема, на звернення регіонального відділення  21.08.2008 року сесія Тернопільської міської ради винесла рішення щодо прийняття до комунальної власності міста 17 гуртожитків  ВАТ “Тернопільське об’єднання “Текстерно” та 6 гуртожитків  ВАТ “Тернопільський комбайновий завод”. У згаданих гуртожитках на той час проживало близько 2700 сімей, а також – значна кількість самотніх громадян (на той час у 23 гуртожитках всього було зареєстровано майже 10 тисяч осіб), які з хвилюванням та нетерпінням очікували на передачу їхнього житла у комунальну власність для наступної його приватизації.

Протягом тривалого часу (з 2006-го по 2012 рік) між ВАТ „Текстерно” і органами приватизації в особі Фонду державного майна України та регіонального відділення ФДМУ по Тернопільській області тривав спір щодо 17 гуртожитків відкритого акціонерного товариства. З однієї сторони ФДМУ наполягав на тому, що зазначені гуртожитки не увійшли до статутного капіталу цього товариства у ході його приватизації і, відповідно, залишалися у державній власності та підлягали передачі в комунальну власність. Правління товариства, зі своєї сторони, вважало, що спірні гуртожитки увійшли до статутного капіталу товариства і є його власністю. Справа дійшла до того, що рядовий мінаритарний акціонер товариства, який володів незначним  пакетом акцій, звернувся до господарського суду із позовом про визнання недійсними пунктів статуту ВАТ „Текстерно” у частині розміру статутного капіталу товариства та розміру часток в ньому засновників, метою якого було  зменшення статутного капіталу ВАТ на вартість гуртожитків (хоча подібними повноваженнями наділені лише збори акціонерів). Розглянувши даний спір, Київський апеляційний господарський суд прийняв постанову від 15.02.2012, якою не задовольнив апеляційну скаргу мінаритарного акціонера та залишив без змін рішення суду першої інстанції про відмову у задоволенні його позовних вимог.

У результаті тривалих удових справ 17 гуртожитків, які знаходились на балансі ВАТ “ТО “Текстерно” та перебували в  управлінні регіонального відділення,  були  передані  до комунальної власності  Тернополя.

Щоб 6 гуртожитків ВАТ “Тернопільський комбайновий завод” можна було передати до комунальної власності міста, регіональне відділення впродовж кількох років  відстоювало інтереси їх мешканців у судах всіх інстанцій.

Зокрема, рішенням господарського суду Тернопільської області від 29.11.2007 було визнано неправомірним включення цих 6-и гуртожитків до статутного капіталу ВАТ “Тернопільський комбайновий завод” та засвідчено право власності на гуртожитки за державою: вилучено із незаконного володіння гуртожитки та вирішено передати їх у володіння держави в особі регіонального відділення ФДМУ. Дане судове рішення було залишене в силі судами апеляційної та касаційної інстанцій. Загалом, щоб передати у комунальну власність 6 гуртожитків ВАТ “Тернопільський комбайновий завод”, представники регіонального відділення взяли участь у 78 судових засіданнях різних інстанцій.

Лише по одному гуртожитку, що знаходиться  по вул. К. Савури, 7, у місті Тернопіль, з 19.05.2006 по 11.09.2008 рік відбулося 15 судових засідань. І лише Верховний суд України поставив крапку у цих судових процесах, відмовивши у порушенні провадження з перегляду постанови Вищого господарського суду України від 03.07.2008, якою рішення господарського суду Тернопільської області від 29.11.2007 та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 14.04.2008 залишено без змін. Рішенням суду, яке залишено в силі, визнано неправомірним включення цього гуртожитку до статутного капіталу ВАТ “Тернопільський комбайновий завод”.

Завершальні кроки були зроблені регіональним відділенням у 2011 році, коли  регіональне відділення Фонду державного майна України по Тернопільській області  передало до комунальної власності 5 гуртожитків із шести, які у процесі приватизації не увійшли до статутних  капіталів та залишалися (станом на 01.01. 2011 року) на балансах господарських товариств  розташованих  у межах Тернополя.

Прийняття гуртожитку по вул. Гайова, 6 у місті Тернополі до комунальної власності міста було погоджено рішенням сесії Тернопільської міської ради від 30.09.2011 № 6/14/27, на чому наполягало регіональне відділення ФДМУ по Тернопільській області. Цій події передувала значна робота органу приватизації по виведенню гуртожитку із статутного капіталу ВАТ „Тернопільське автотранспортне підприємство 16154″ та подальші дії передбачені чинним законодавством із метою відстоювання інтересів громадян та їхнього конституційного права на житло. Труднощі із передачею гуртожитку  у комунальну власність виникли через те, що керівництво та акціонери ВАТ „Тернопільське автотранспортне підприємство 16154” рішенням загальних зборів не дозволили вилучення гуртожитку із статутного капіталу.

Для мешканців двох гуртожитків, що знаходяться у Тернополі на вулицях Новий Світ, 38 (не увійшов до статутного капіталу ВАТ „БМУ № 71”) та Київська, 6 (не увійшов до статутного капіталу ПАТ ТРЗ „Оріон”)  довгоочікувана звістка надійшла  у грудні 2011 року, коли рішенням виконкому Тернопільської міської ради за поданням РВ ФДМУ по Тернопільській області було затверджено акти приймання-передачі цих гуртожитків до комунальної власності.

Останній гуртожиток державної форми власності у місті Тернополі (по вул. Гайова, 6) згідно акту приймання-передачі, затвердженого виконавчим комітетом Тернопільської міської ради 29 лютого 2012 року,  уже також передано до комунальної власності міста.

Загалом, за весь період відстоювання конституційних прав жителів гуртожитків на житло   представники регіонального відділення взяли участь у майже 250 судових засіданнях різних інстанцій

Регіональне відділення, виконуючи завдання, визначені Національним планом дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава”, у ході тривалих судових справ  зробило все можливе для пришвидшення передачі державних гуртожитків у комунальну власність  з метою забезпечення конституційного  права тисяч громадян Тернополя та області на житло.

Лариса Шумило,

прес-секретар РВ ФДМУ по Тернопільській області

В Надала “зменшились яйця”?

За тернопільськими інтернет-сайтами – майбутнє!