Експерти дали оцінку праймеріз у Зборівському окрузі

Поділитися

Олександр Солонтай, громадський діяч, експерт ВГО «Інститут політичної освіти», спостерігач під час праймеризу:
«Дуже добре, що це розпочалося, тобто від розмови перейшли до діла. Не секрет, що опитування, яке відбулося у Тернопільській області, було ініційоване, з одного боку, тими громадськими організаціями, які спостерігають за виборами, а з іншого боку — тими, котрі прихильно ставляться до Валентина Наливайченка.
Але попри це бюлетень, який вони роздавали виборцям, містить прізвища абсолютно всіх опозиційних кандидатів, котрі заявилися на цьому окрузі, тобто не було ніякого підступу, адже такі опитування часто використовують як маніпулятивну технологію: одних кандидатів включають, інших — ні, і в результаті одні виходять нагору, а інших люди нібито не підтримують.
Тут усе відбулося досить пристойно: від усіх опозиційних партій, котрі заявилися, кожен кандидат був. Усього їх було шестеро, і, крім того, виборець міг записати свого кандидата. Це, звичайно, більш репрезентативний захід, ніж будь-яке соціологічне опитування, тому що у звичайних селах активні люди мають можливість прийти і показати свою позицію.
З іншого боку, звичайно, це не науковий підхід, а політичний. Адже йдуть лише активні виборці, голосують лише прихильники тих кандидатів, котрі дійсно мають шанс. Це якраз політичне змагання, в інших країнах якраз праймеризи і є такими політичними змаганнями.
Мені дуже сподобалося, що опитування було зроблено малими силами: вони зробили таку собі пересувну дільницю — узяли машину, столик, бюлетені і в різних селах призначили опитування на різний час. Таким чином вони змогли охопити кожен населений пункт, зробивши таку собі летючу бригаду.
Інформування про захід організатори, як розповідають представники місцевих громадських організацій, забезпечили через усі медіа, а також вони роздавали листівки. Для досягнення рівня усвідомлення людей цього, очевидно, не вистачило. Адже це відбувається уперше — люди до цього не звикли і не все розуміють. Але добрий початок — половина діла.
На цих виборах це будуть прецеденти, перші ластівки по Україні, але я не здивуюся, якщо на наступних парламентських виборах це відбуватиметься масово по округах».
Голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут:

«В праймерізі по-Тернопільськи нічого поганого я не побачав. Думаю, що це Це буде проба пера. Якщо пройде все ефективно – цей досвід можуть провести у всіх регіонах і далі по всій Україні провести передвибори. Виміряти температуру. Подивитись чи інструмент працює. І чи дає це позитивний ефект».

Засідання львівського КОДу: як обирають кандидатів від опозиції

На Тернопільщині наважилися змінити сценарій виборів