«Розвиток полуничних кооперативів» на Тернопільщині

Поділитися

Відкриття нового проекту «Розвиток полуничних кооперативів» на Тернопільщині

 

Запрошуємо журналістів 6 червня 2012 р. відвідати відкриття нового проекту «Розвиток полуничних кооперативів». Проект впроваджується та фінансується партнерами – Міжнародною благодійною організацією «Добробут Громад» (Heifer-Ukraine), «Екосистем Фондом Данон», компаніями «Дансорс» та «Данон Україна». Впровадження першої фази проекту розраховане до 2014 року і передбачає фінансування на загальну суму близько 1,9 млн. євро.

 

Час проведення заходу: 10.00 – 13.00

Місце проведення  – Будинок культури, с. Лосятин, Кременецький район, Тернопільська область.

 

Проект має на меті допомогти принаймні 500 власникам особистих селянських господарств підвищити власні прибутки шляхом об’єднання їх в сільськогосподарський обслуговуючий кооператив (СОК) для виробництва полуниці на основі сучасних технологій та гуртового продажу через кооператив.

Проект виконуватиметься на базі СОК «Лосятинське молочне джерело» у с. Лосятин Кременецького району Тернопільської області, який надаватиме своїм членам послуги з вирощування, зберігання та збуту полуниці як на спільному полі так і на власних ділянках. Протягом 2012-2014 років інвестиції будуть спрямовані на поступове збільшення площ насаджень полуниці до 50 га.

В рамках проекту передбачається забезпечення кооперативу необхідним ґрунтообробним обладнанням (трактором, причепом, фрезою, культиватором, плугом, гребенеутворювачем, оприскувачем, дизельним генератором), високопродуктивною фріго розсадою (та що зберігається в холоді до самого висаджування), устаткуванням та виробничими потужностями для крапельного поливу; будівництво та оснащення камери для попереднього охолодження врожаю полуниці та інше. Унікальна новітня технологія вирощування полуниці передбачає використання фріго-розсади найвищої категорії, мульчування плівкою задля запобігання висихання ґрунту та появи бур’янів, а також використання системи крапельного зрошення, що значно зменшить обсяги води для поливу.

Кошти від продажу полуниці, накопичені кооперативом, будуть використовуватись на розширення спільних насаджень, відновлення існуючих та реплікацію проекту в інших громадах.

Більшу частку від зібраного врожаю полуниці будуть закупляти компанії «Данон Україна» та «Дансорс» і постачатимуть цю сировину на заводи «Данон» для виготовлення натуральних добавок з полуниці до молочних продуктів.

 

 

 

 

 

 

Програма

офіційного відкриття проекту «Розвиток полуничних кооперативів» у с. Лосятин

 

6 червня 2012р.                                                        Приміщення будинку культури, с. Лосятин

 

 

10:00-10:10 Прибуття делегації в с. ЛосятинВітальне слово та офіційне відкриття

Надія Залевська – Сільська голова

10:00-10:10  Привітання учасників церемонії відкриття від представників громади та виступи учнів школи
10:10-10:20 Коротка презентація нового проекту, цілі та завдання, важливість партнерства з «Екосистем Фондом Данон», компанією «Дансорс» та підтримки місцевої владиВіктор Терес, Президент МБО «Добробут громад»
10:20-10:40 Важливість проекту для компаній «Дансорс» та «Данон»Жиль Бурло, Віце-президент із закупівлі молока, Данон Груп
10:40-10:50 Проект як важливий крок до працевлаштування сільських родинПерспективи співфінансування проекту на обласному рівні (під’єднання до електромережі, створення кімнати охолодження, покращення дороги від поля до кімнати охолодження)

 

10:50-11:00 Зменшення трудової міграції з регіону завдяки впливу проектуПерспективи співфінансування проекту на обласному рівні (під’єднання до електромережі, створення кімнати охолодження, покращення дороги від поля до кімнати охолодження)

Терн

11:00-11:15 Офіційне вручення міні-трактора, закупленого кооперативом за кошти місцевого бюджету 
11:15-11:30 Офіційне вручення обладнання кооперативу від представників компанії «Данон» та «Екосистем Фонду Данон»Жиль Бурло, Віце-президент із закупок молока, «Данон Груп»

П’єр Бу, Координатор проектів, «Екосистем Фонд Данон»

11:30-11:45 Переїзд на поле для урочистої посадки саджанців полуниці
11:45-12:00 Короткий опис технології вирощування полуниці та опис того, що вже було зроблено на поліМикола Новосад, Голова СОК «Лосятинське молочне джерело

Андрій Галяс, Директор проекту «Розвиток полуничних кооперативів»

12:00-12:30 Урочиста посадка саджанців полуниці разом з представника ЗМІ
12:30-13:00 Час для спілкування з журналістами

  Акредитуватися для участі у заході ви можете до 5 червня 2012 року (див. контактну інформацію нижче).

  Контакти:

 

Довідкова інформація:

 Група компаній «Данон» – світовий лідер з виробництва молочних продуктів. Місія «Данон» – нести здоров’я через продукти харчування якомога більшій кількості людей у світі. Компанія «Данон» працює в Україні з 1998 року. З червня 2010 року в результаті об’єднання компаній «Данон» і «Юнімілк», до компанії «Данон-Юнімілк» увійшло 3 заводи – «Данон-Дніпро» в Херсоні, де випускається більше 80% продукції «Данон», «Галактон» в Києві і «Кремез» в місті Кременчук. Сьогодні компанія реалізує в Україні широке різноманіття продуктів: «Актімель», «Активія», «Растішка», «Даніссімо», «Живинка», «Веселий пастушок», «БіоБаланс», «Тьома», «Простоквашино», «Галактон, «Актуаль», «Смешарики». Більше інформації: http://www.danone.ua

З 2010 року в Україні працює міжнародний підрозділ соціальних бізнес-проектів компанії «Данон» — «Екосистем фонд Данон». Його мета в Україні — підтримка та розвиток аграрного сектору, у тому числі шляхом прямих інвестицій.

 

МБО “Добробут громад»: Міжнародна благодійна організація «Добробут громад» (попередня назва «Хейфер Проджект Інтернешенл») – неурядова неприбуткова благодійна організація, що працює  із сільськими громадами для підвищення  добробуту сільських  родин з урахуванням інтересів захисту довкілля. Починаючи з 1994 року в Україні започатковано 70 проектів. Більше 12 тисяч  власників особистих селянських господарств та сімейних ферм, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, отримали допомогу у вигляді високопродуктивних сільськогосподарських тварин, елітного насіння рослин, сільськогосподарського обладнання, технічної й консультативної підтримки в проектах розвитку сільських громад. В таких проектах допомога також надається  родинам, що постраждали від техногенних та стихійних лих; впроваджуються агроекологічні проекти; ініціативи щодо підтримки сільської молоді та дітей й забезпечення рівних прав та можливостей  чоловіків та жінок. Діяльність МБО “Добробут громад” орієнтована на комплексний розвиток сільських громад. Наші проекти охоплюють кілька пов’язаних між собою завдань в галузі розвитку, у тому числі: забезпечення доступу на ринки для дрібних виробників сільськогосподарської продукції та інших послуг пов’язаних з ними, створення нових або покращення існуючих збутових ланцюжків, мобілізація громад, освіта та підготовка кадрів, розвиток потенціалу лідерів громад тощо.

Організація належить до мережі «Хейфер Інтернешенл», заснованої в 1944 році у США, яка виконує проекти у 125 країнах світу та надала допомогу більше 13,6  млн родин.

Більше інформації: http://www.heifer.org.ua

Що розповідають про майбутнє МММ-2011 у Тернополі

Наливайченко першим зголосився взяти участь у праймеріз по Зборівському округу