Свято Богданової каплиці за сприяння Віталія Ломаковича

Поділитися

На Тернопільщині є багато унікальних історичних місць, хоч і не всі вони вшановуються належним чином. Традиційне свято  Богданової каплиці в селі Підлісці неподалік Кременця – приклад якраз того, як належить пам»ятати і шанувати свою історію. Цього разу воно відбулося за сприяння Віталія Ломаковича – представника обласного благодійного фонду «Мрії збуваються», члена партії «УДАР».

     Місце навколо старовинної каплиці на схилі пагорба, спорудження якої народні перекази приписують легендарному гетьману Богдану Хмельницькому, має надзвичайно потужну енергетику. Навколо – правічний ліс, поряд – стародавній цвинтар, де покояться останки  козаків  із війська Хмельницького, поранених у відомій битві під Берестечком 1651-го року. Минулої неділі там відбулося  яскраве духовне дійство,  озвучене мелодикою церковних дзвонів та  пострілами справжніх гармат, привезених із Збаразького замку. Почалося воно хресною ходою від сільського храму, а закінчилося  концертом патріотичних пісень у виконанні заслуженого артиста України Володимира Вермінського.

     В урочистому  богослужінні у Богдановій каплиці взяв участь Архиєпископ Тернопільський і Бучацький владика Нестор. Звернення до вірян він розпочав з нагадування про те, що не можна одночасно служити і Богу, і Мамоні. А згадуючи  загиблих за рідну землю і віру козаків, закликав брати їхню сміливість і стійкість  за приклад у прагненні зробити нинішню Україну справді вільною, міцною і духовною державою. Продовжив думку владики Нестора і настоятель сільського храму отець Михайло, провівши паралель із досягненнями тих, кого можна назвати козаками сучасними. «Серед таких, – сказав він, – і улюбленці українського народу брати Клички».  Відтак  із задоволенням надав слово присутньому на святі члену партії «УДАР» Віталію Ломаковичу. Привітавши земляків із святом, пан Віталій зазначив, що цього року воно співпало з Днем української молоді, для якої особливо важливо знати славну історію свого народу і саме в ній шукати натхнення та взірці для власного життя. Передусім молоді був адресований і незвичайний подарунок, що його передав Віталій Ломакович отцю Михайлу як представник тернопільського обласного фонду «Мрії збуваються». А саме – ескіз вже готового проекту відпочинково-оздоровчого комплексу з басейном і тренажерним залом, який обіцяє стати центром не тільки цікавого, а й і корисного дозвілля молодих кременчан. Цікаво,що його планують спорудити поряд з храмом святої Тетяни, покровительки молоді, кошти на який збирають і хлопці та дівчата з Підлісців.

     До речі, після свята Богданової каплиці Віталій Ломакович побував і ще на одній події – фіналі кубку району спортивного товариства «Колос», що відбувався того дня на кременецькому стадіоні між командами сіл Лідихів та Бонівка (Чугалівської сільської ради).  Нові м”ячі та форма від фонду «Мрії збуваються» стали для футболістів чудовим стимулом перед поєдинком.

Надія Віренко

Тернопільська область: за минулу добу трапилось 3 ДТП до ліквідації яких залучалися пожежно-рятувальні підрозділи МНС

На Тернопільщині за корупційне правопорушення притягнуто сільського голову