Прокуратура Тернопільщини відреагувала на порушення житлових та майнових прав дітей

Поділитися

 

На виконання завдання Генеральної прокуратури України, органами прокуратури області проведено перевірки додержання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівниками закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, законодавства, спрямованого на захист житлових та майнових прав соціально незахищеної категорії дітей. У ході цього виявлено ряд порушень закону.

Встановлено, що майже третина дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування в області не мають впорядкованого житла. Не затверджено програму забезпечення житлом дітей соціально незахищеної категорії, не розвивається мережа соціального житла для таких дітей. У регіоні функціонує лише 2 соціальні гуртожитки для дітей, що залишені без батьківської опіки, розраховані на 18 місць.

Органами опіки та піклування деяких районів порушуються вимоги законодавства щодо збереження житла та майна, належного дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, здійснення контролю за його використанням та збереженням. Наведене нерідко призводить до завдання неповнолітнім істотної матеріальної шкоди.

Зокрема, в червні 2009 року державним нотаріусом посвідчено свідоцтво на спадщину за законом, а саме ½ житлового будинку в одному із сіл Чортківського району, за дитиною-сиротою, яка виховується в прийомній сім’ї. Однак, службу у справах дітей про наявність у дитини нерухомого майна не повідомлено, особу, відповідальну за його збереження, не призначено. Унаслідок відсутності контролю за збереженням належного дитині майна на початку поточного року невстановлені особи проникли у житловий будинок та викрали наявні у будинку речі на суму майже    6 тис. грн. За даним фактом прокурором району порушено кримінальну справу, яку скеровано для проведення досудового слідства в райвідділ міліції.

Прокурором Тернопільського району порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб однієї із сільських рад, які видали опікуну малолітньої дитини завідомо неправдиве рішення виконавчого комітету сільради про надання дозволу на оформлення продажу земельної ділянки підопічної площею 0,15 га. На підставі цього рішення опікун відчужила земельну ділянку, заподіявши малолітній майнову шкоду на суму більш ніж 18 тис. грн.

Службами у справах дітей деяких райдержадміністрацій не ініціюється питання щодо взяття на позачерговий квартирний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечення їх після досягнення повноліття соціальним житлом. За дітьми зазначеної категорії не закріплюється право на житло, у якому вони мешкали до влаштування у відповідні заклади.

Поза увагою більшості служб у справах дітей залишається дотримання прав вихованців інтернатних закладів. Адміністрації  таких закладів самоусунулися від виконання функції опікунів та піклувальників стосовно дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Виявлено непоодинокі випадки незакріплення за дітьми житла, куди вони можуть повернутися після закінчення навчання у закладі; незвернення до суду з позовними заявами про стягнення аліментів з батьків; незабезпечення будь-якого контролю за їх реальним надходженням на рахунки дітей; відсутності в особових справах дітей даних щодо наявності у них майна та житла, земельних паїв; неоформлення права власності на житло, стосовно якого діти є спадкоємцями; тощо.

Всього, за результатами перевірок із зазначених питань органами прокуратури області порушено 1 кримінальну справу, внесено 26 подань, принесено 6 протестів, ініційовано питання відповідальності 32 посадових осіб органів державної виконавчої влади, в інтересах дітей відшкодовано 11 тис. гривень, до суду заявлено 1 позовну заяву, складено 1 протокол про вчинення корупційного діяння. За втручання прокурорів поновлено права 82 дітей соціально незахищеної категорії.

 

 

 

Прокурор прокуратури Тернопільської області

Ірина Вигонна

Уродженець Тернопілля у топ-10 світових шахістів

Ганьба!!! Регіонали проголосували нібито вдруге закон про мови!!!