Служба безпеки України викрила шпигунську діяльність двох іноземних громадян

Поділитися

Служба безпеки України у результаті багатоетапної спеціальної операції викрила протиправну діяльність двох іноземних громадян, працівників дипломатичного представництва в СНД однієї з країн Південно-Східної Азії, які схиляли до конфіденційного співробітництва вітчизняних фахівців в галузі ракетобудування та намагались за грошову винагороду отримати з їхньою допомогою доступ до науково-технічної та проектно-конструкторської документації, що становить державну таємницю.

Через надмірний інтерес іноземців до державних секретів вони потрапили до поля зору українських контррозвідників.

З метою недопущення передачі за кордон перспективних розробок вітчизняних підприємств оборонно-промислового комплексу, що могло завдати значних збитків національній безпеці України, співробітники СБУ розробили спеціальну контррозвідувальну операцію з викриття  протиправної діяльності іноземних розвідників.

Наприкінці липня 2011 року під час чергової спроби отримати таємну документацію іноземці були затримані співробітниками СБУ в одному з гаражів м.Дніпропетровська під час фотографування документальних матеріалів з грифом «таємно».

У ході огляду місця події та особистих речей затриманих співробітники спецслужби вилучили й інші докази шпигунської діяльності: чергове письмове розвідувальне завдання, дипломатичні документи прикриття, спеціальні електронні пристрої, фотоапарати, готівку.

Головним слідчим Управлінням СБУ стосовно затриманих іноземців було порушено кримінальну справу. У ході досудового слідства була зібрана вичерпна доказова база щодо усіх епізодів злочинної діяльності іноземних розвідників на території України.  У січні 2012 року справу було скеровано до суду.

У травні 2012 року Красногвардійський  районний суд м.Дніпропетовська визнав двох іноземців винними у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.114  (шпигунство) Кримінального кодексу України і призначив покарання у вигляді 8 років позбавлення волі кожному.

У червні 2012 року судовий вирок набрав законної сили.

Прес-центр СБ України

 

Набув чинності вирок Апеляційного суду Тернопільської області у кримінальній справі, порушеній органами прокуратури за матеріалами СБУ стосовно колишнього голови Жовківської РДА та його радника

Спалювання стерні може призвести до пожежі і штрафу до 1700 гривень!