Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала на захист української мови

Поділитися

Дорогі тернополяни, українці, друзі!

Сьогодні ми з вами стали свідками подій, які ведуть до неминучої гуманітарної та суспільної катастрофи. Подій, в яких ми не маємо права бути пасивними спостерігачами біля телеекранів. Відбувається агресія проти нашої тисячолітньої історії боротьби за державність. Наступ на українські національні і духовні цінності. Зрада здобутків незалежності.

Здійснено брутальне зазіхання на українські символи, українську пам’ять. Зрадники, які засіли на печерських пагорбах, зробили постріл у майбутнє, намагаючись вбити основу народу — мову, та ще глибше розколоти суспільство. Центральна влада ще раз підтвердила, що не є за своїм духом українською. Бо діє, як окупаційна адміністрація — за принципом “поділяй і володарюй”. Їх метод управління — розділене злиденне суспільство.

Замість того, щоб працювати на об’єднання і перспективу, вирішувати економічні виклики сучасності, центральна влада створює протистояння, яке поглиблює всі інші проблеми. Вона ховає провал соціально-економічних реформ, переключаючи увагу суспільства на гуманітарну сферу. Вона демонструє спадкоємність російських імперських і радянських окупаційних методів роботи. Верховна рада не стала українським парламентом.

По всій Україні тривають протести проти злочинного «язичного» законопроекту. Тернопіль завжди був активним у питаннях відстоювання всього українського і навіть показував приклад Україні. Ми не можемо стояти осторонь. Ми включаємось у боротьбу за українську мову.

Переконаний, що тернополяни активно приєднаються до безстрокових акцій протесту проти дій українського парламенту. Українські національно-демократичні опозиційні сили вимагають від президента не підписувати закон про мови. Громадський осуд і тиск на владу, широкий суспільний спротив будуть підтримані тернополянами.

У Тернополі створюється штаб з координації протестних дій. Справою честі усіх городян є підтримка протестів у Києві біля Українського дому. Керівники підприємств мають максимально сприяти участі своїх працівників в акціях у Києві. Ми надамо допомогу транспортом організованим групам наших людей, які долучаються до протестів.

Тернопіль — місто, де у відсотковому відношенні живе найбільше число носіїв української мови серед обласних центрів. Ми є найбільш україномовним містом. Але нам цього не достатньо. Ми маємо допомогти громадянам усієї України перетворити свої міста на міста української мови, української духовності, українських традицій. У цьому наша місія.

Закликаю усіх тернополян — проявити згуртованість і мобілізуватись на рішучий протест проти антиукраїнської влади! Зробимо Україну українською!

 

Слава Україні!

 

Міський голова Тернополя                                                                             Сергій Надал

Фахівці Держфінінспекції в Тернопільській області виявили зловживання при виплаті дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі

Мітинг на захист української мови